Tuesday, June 28, 2011

Hasil 2 Bulan Dengan Nuffnang

Walaupun dikira masih baru dengan Nuffnang ni tapi akhirnya membuahkan juga hasilnya. Hanya RM47.40 dan tinggal beberapa ringgit lagi untuk layak cashout yang pertama...hoho segalanya tanpa modal. Hanya berbekalkan idea dan internet, terbukti Nuffnang memang boleh membantu blogger menjana pendapatan.

Tidaklah seberapa namun boleh la menambah side income mengurangkan beban bayar broadband dan simpan duit untuk kawen....hhuhuhu... Namun harus diingat, income ni hanyalah sampingan, yang penting adalah kepuasan berblog.






Dan berikut merupakan jumlah pengunjung yang semakin bertambah setiap hari :)








Kepada yang belum mendaftar lagi cepat-cepat daftar Nuffnang sebelum terlambat!
Jom lawat blog saya



Friday, June 24, 2011

Umur Seekor Kucing Dengan Manusia

Anda ada kucing? Saya pasti anda memang suka kucing. Tahukah anda bahawa kucing anda juga berumur tua walaupun ianya masih muda beberapa tahun. Di bawah adalah umur seseekor kucing jika diibaratkan dengan manusia.

Wednesday, June 22, 2011

Budak baca ayat al-Quran elak dirogol

JEDDAH: Seorang mangsa perogol bersiri berkata beliau membaca ayat al-Quran untuk menghentikan penyerang mencabulnya, lapor akhbar al-Madinah kelmarin.

Akhbar Arabnews melaporkan kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun itu memberitahu akhbar itu yang beliau berjaya melindungi dirinya daripada serangan perogol itu dengan membaca lima surah kitab suci itu yang dipelajarinya secara bersungguh-sungguh.
“Setiap kali beliau menghampiri, saya mula membaca al-Quran dan penjahat itu melepaskan saya,” katanya.


Kanak-kanak yang hanya dikenali sebagai MMS memberitahu perogol itu meminta beliau berhenti membaca al-Quran tetapi apabila beliau enggan mengikut arahannya, perogol itu memukul mukanya.

“Kerana bacaan ayat suci itu beliau enggan menyentuh saya,” katanya.
Mangsa diculik semasa menghadiri majlis perkahwinan dan dilarikan ke rumah perogol.

Lelaki itu menolak mangsa ke dalam rumah dan mengunci pintu.
“Perogol itu kemudian menyerang saya tetapi saya mula membaca ayat al-Quran,” katanya.

Mangsa kemudian ditinggalkan di klinik berdekatan di daerah Al-Muntazahat. – Agensi

Sumber berita harian.

Teknik SEO : 6 Cara Mendapatkan Keyword Berkualiti | mesra SEO


Tahu tak keyword ni apa? Ok pengenalan pasal keyword ni akan diterangkan di bawah. Pernah hairan tak ada blog yang tak mempunyai layout yang cantik, takde info yang menarik tetapi mempunyai pengunjung yang ramai dalam satu-satu masa? Pernah dengar tentang keyword mesra seo? Ok jom kita teruskan dengan tajuk utama kita sebagaimana tajuk entry ini.

Apa itu SEO dan keyword mesra SEO?

Seo adalah Search Engine Optimization iaitu berkait rapai dengan search engine google,yahoo,msn dan lain-lain lagi. Ramai blogger cuba mempelajari teknik SEO ini untuk menjadi untuk menjadikan blog mereka mesra SEO. Kelebihan mempelajari teknik SEO adalah blog anda akan tersenarai dalam TOP 10 di Google Search Engine. Jadi cuba dalami ilmu SEO dan jga tentang keyword mesra SEO sebab ilmu mengenai SEO ini sangatlah luas.

Pengenalan keyword mesra SEO :

Keyword ni adalah kata kunci jika dalam bahasa melayu di mana jika kita konklusikan apa yang ada dalam entry kita, dan ia akan bertumpu kepada satu BENDA UTAMA sahaja. Cuba bayangkan kenapa anda tulis sesebuah entry? Ok sebagai contoh entry anda pasal “Maharaja Lawak Minggu Ke 10″ dan anda pusing apa pun dalam entry anda ia akan menceritakan pasal Maharaja Lawak tersebut. Jadi anda boleh selitkan “Video Maharaja Lawak Minggu 10″ sebagai kata kunci anda. Anda juga boleh pecah kan kepada “Video, Maharaja, Lawak, Minggu, 10″ sebagai kata kunci. Jadi untuk mendapatkan keyword mesra SEO anda mestilah menjadikan diri anda sebagai orang yang tgh search dekat google dan bukan sebagai penulis semata-mata. Cuba pikir apa yang mereka akan taip di google dan itulah yang dinamakan sebagai keyword mesra SEO .

Apakah kepentingan keyword mesra SEO?


Rata-rata semua blogger tahu bahawa blog yang keyword mesra seo adalah blog yang terpapar di dalam “Top 10″ page 1 Google. Jadi untuk mendapat tempat di situ pengguna blog haruslah memiliki keyword atau kata kunci yang mantap dan unik. Rajin-rajin la mengkaji tentang keunikan kata kunci mesra seo bagi mendapat tempat di Google. Saya percaya anda apabila search sesuatu di google anda tidak suka memasuki page 2 dan seterusnya bukan? Jika tidak menepati apa yang anda cari, anda akan menukar kata kunci yang lain pula. Jadi di sini jelas menunjukkan betapa pentingnya sesebuah keyword mesra SEO .


Teknik belajar keyword mesra SEO dan teknik SEO ini adalah menjadi asas yang penting bagi setiap blogger. Para blogger mesti tahu macamamna nak mendapatkan pengunjung setiap hari melalui entry-entry yang disiapkan. Jangan cepat cemburu jika blog atau web anda tiada pengunjung, berusahalah untuk mendalami ilmu SEO dan cara mendapatkan keyword mesra SEO ini kerana semakin banyak pengetahuan anda mengenai SEO, semakin senang anda mendapatkan traffik yang tinggi untuk blog anda.

Bagaimana cara membuat keyword mesra seo ??

Jadi saya akan terangkan 6 teknik terbaik untuk mendapatkan keyword mesra SEO

1) Apabila anda membuat sesebuah entry pastikan bahawa entry anda melebihi 250 patah perkataan. Ingat!! jangan copy dari mana-mana website yang ada.Pastikan ia original anda punya entry sebab pihak goole tidak akan index entry yang sama dengan website lain, jika ada pun mungkin entry anda akan berada di belakang entry original tersebut.

2) Pastikan anda meletakkan gambar dan juga alternate teks. Apa itu alternate teks? Bagaimana cara membuat alternate teks? Alternate teks adalah keyword di sebalik gambar anda. Contohnya jika gambar anda melambangkan keindahan KLCC di waktu malam, jadi letakkan keyword yang sesuai di sebalik gambar anda.

Contoh : alt=”keindahan klcc waktu malam”.

Lihat contoh gambar di bawah ini :


Mesra SEO 300x287 Teknik SEO : 6 Cara Mendapatkan Keyword Berkualiti

3) Jangan meletakkan terlalu banyak pengulangan kata kunci. Peratusan yang terbaik untuk sesebuah kata kunci adalah 3% dan 4% sahaja. Jangan melebihi 5% kerana google tidak akan mengindex page anda. Jadi sewajarnya anda gunakan sebaiknya kata kunci di dalam setiap entry anda. Contoh kata kunci adalah “barang buatan Malaysia” anda boleh tukarkan kepada “barang ciptaan Malaysia” atau sebagainya yang hampir sama maksudnya. Jangan guna “barang buatan Malaysia” terlalu banyak.

4) Rajin-rajin la menggunakan Bold , Italic dan Underline dalam entry anda. Tetapi jangan sesuka hati bold perkataan yang tiada kaitan dengan keyword utama anda. Pastikan ia ada kaitan dengan kata kunci yang anda gunakan.

5) Keyword pendek. Maksud keyword pendek ini adalah keyword di mana jumlah perkataan anda letak tidak terlampau banyak. Keyword mesra seo yang terbaik adalah 1-5 perkataan sahaja. Jangan terlalu panjang sebab susah untuk google index. Tapi…….. Anda boleh meletakkan lebih dari satu keyword mesra seo pada setiap entry anda. Bagi pengguna wordpress terdapat 1 plug-in iaitu All In One SEO pack. Jadi pengguna wordpress boleh meletakkan lebih dari satu keyword pada bahagian keyword. Letak “,”untuk mengasingkan keyword anda.


6) Gunakan tag, dan dalam setiap entry anda. Letakkan tag ini pada setiap sub title anda. Ini amatlah penting bagi meningkatkan kemampatan keyword atau dikenali sebagai “Keyword Density”. Blog yang mesra SEO selalunya mengandungi tag seperti ini.

Jadi tutorial mengenai teknik membuat kata kunci yang mesra SEO tamat di sini.

Tuesday, June 21, 2011

Cara Naik Traffik 1000 UV Sehari


Pertama sekali nak mengucapkan syabas bagi blogger-blogger yang mendapat traffik dari google setiap hari dan mendadak. Bagi yang kurang mendapat traffik dari google pula jangan risau kerana anda juga berpeluang menjadi seperti mereka. Ok sekarang nak bagi Tips Traffik naik 1000 UV Sehari, kalau ramai yang target 10k, kita target 1k dulu pun jadi la kan. Tak perlu nak tamak-tamak, kita start dari awal.

Antara tips Traffik Naik 1000 UV Sehari:

1)Jenis entry blog anda

Kenapa entry blog anda penting? Anda perlu tahu entry anda itu kategori apa kerana senang anda hendak bermain keyword. Contohnya jika entry anda berkaitan bola sepak, banyakkan keyword mengenai keputusan perlawanan dan huraikan mengenai perlawanan tersebut. Jika seseorang mencari di search engine dia akan mencari keputusan perlawanan dahulu serta lokasi dan pemain-pemain. Banyakkan menghuraikan mengenai perlawanan tersebut seperti siapa penjaring, corak permainan dan lain-lain. Bagi gosip artis pula, selitkan juga biodata dan pencapaian artis tersebut. Jika ada gosip hangat mengenai artis tersebut, jangan lupa selitkan sekali. Mana tahu ia akan menjadi keyword terhangat di carian google.

2)Taip Entry Panjang-Panjang

Kenapa? Sebab jika anda menaip lagi panjang, lagi besar kemungkinan entry anda akan mesra dengan search engine. Ia untuk membezakan entry yang copy paste dengan yang original. Kalau entry copy paste biasanya google akan letak yang original dahulu di atas dan berula disusuli dengan entry si peniru. 250 patah perkataan panjang? Tak panjang mana pun la. Jika anda mempunyai idea Traffik naik, naikkan income nuffnang ke, ini lagi senang sebab anda boleh mencapai 250 perkataan dalam masa yang singkat. Cuba terjah tengok ~

3) Kena Selalu Update

Malas ea?? Jangan la malas kalau nak banyak link anda diindex oleh google dan nak bagi Traffik naik mendadak. Buat entry banyak-banyak + keyword yang mesra SEO, pasti gempak punya. Tapi entry tu mesti berkualiti, jangan pula entry tu pasal yang bukan-bukan.

4) Blogwalking

Banyak faedah boleh dapat dari blogwalking ni. Selain jalan-jalan cari ilham nak tulis blog, anda juga boleh dapat backlink bila komen kat post seseorang. Backlink ni memang terbaik la, sebab ia akan kekal lama selagi orang tu tak delete post dia. Pastikan anda kerap blogwalking ke blog yang mempunyai PR2 dan ke atas. Tak pun terjah je blog popular seperti Ben Ashaari, Hanis Zalikha, Cik Epal, Fatin Liyana, Irine Nadia Marcello, Aizul Marcello dan Syafiq Rosli. Diaorang ni memang dah sah traffik unique visitor tiap-tiap hari 2k ke atas tanpa perlu blogwalking. Jadi kerap la masuk blog mereka dan komen entry-entry dan berkenalan dengan mereka nih. Pasti blog anda Traffik naik mendadak.

5) Belajar SEO ? Keyword Mesra Seo ?

Kalau ada masa yang banyak cuba try faham betul-betul mengenai Search Engine Optimization (SEO) nih. Keyword juga mesti yang mesra dengan search engine. Cuba try cari keyword yang macam mana dikatakan dengan mesra SEO. Nak bagi tips sikit pasal ni, keyword tu nanti cuba kaitkan dengan isu semasa yang berlaku sekarang. Contohnya pasal Adinda Evans baru-baru ni kan? Letak je keyword ni “hilang dara, tak suci, aksi lucah, gambar lucah” dan banyak lagi la keyword yang mantap. Sebab memang dah lumrah orang akan cari perkataan yang macam tu kat google. Nak belajar SEO boleh belajar dekat 2dayblogger takpun darxniq Hehe..

6) All In One Seo (khas untuk pengguna WP)

Jangan lupa install plug-in nih. Pada bahagian tajuk,pastikan ia mantap betul-betul. Tajuk pada entry yang atas sekali boleh letak main-main sebab ia akan keluar pada blog kita tetapi tajuk pada All In One Seo akan keluar pada search engine. Jadi pikir betul-betul sebelum letak tajuk kat All In One Seo anda. bahagian keyword pula jangan lupa letak kesemua keyword yang ada dalam entry anda. Contohnya macam ni, katakan entry anda mengenai perlawanan MU dengan Barcelona, jadi buat keyword anda seperti ini “perlawanan, MU, vs, Barcelona, keputusan” dan mcm2 lagi la.. letak tanda “,” dan lepas tu jarakkan satu space. dan letak keyword yang lain. Kalau pasal plug in ni boleh tanya kat wowberita.

7) Penggunaan Tag

Tag ini penting. Letak jer seberapa banyak tagged yang boleh. Tag ni akan jadi page baru kat google. Pernah cari kan satu tajuk patu dia akan keluar banyak tajuk dari entry yang sama? tu disebabkan tag. Jadi lagi banyak tag anda, lagi banyak page yang akan keluar di search engine terutama google.

Adoii, cukup la setakat ni bagi tips. Nanti habis pulak idea untuk tips akan datang. Ni pun dah dekat 700 patah perkataan. Bagi yang sudi membaca, terima kasih diucapkan.Sebenanrnya banyak lagi cara untuk bagi Traffik naik, namun hari ini setakat ini sahaja la. Kita akan berkongsi lagi nanti.

Sunday, June 19, 2011

Cara Meringankan Blog

Blog pun ada jugak azam tahun baru nak kuruskan size diorang. So, tuan blog sila amik inisiatif ye untuk kuruskan size blog ye. Sebelum belajar tips dan tutorial untuk ringankan size blog, jom kita check dulu size blog masing-masing di “iwebtools.com“. Seeloknya size blog kurang dari 100kb. Lagi kecil lagi bagus sebab lagi cepat masa untuk load sesebuah blog.

Antara 10 tips berserta

tutorial yang dapat cik tom share bagi ringankan size blog ialah;

1) Show entry semaksima 3 entry pada main page. Kalau blog jenis ringan atau guna readmore boleh letak lebih.

Cara untuk setting 3 entry dalam 1 page:

Klik DASHBOARD>SETTINGS>FORMATTING>pada “Show at most” sila pilih 3 entry untuk dipaparkan pada first page>SAVE SETTINGS

2) Jangan pasang widget daun berguguran/salji atau seangkatan dengannya. Widget jenis ni hanya melambatkan loading blog serta nampak serabut terutamanya penggunaan resolution notebook yang kecil.

3) Terlalu banyak masukkan url blog dalam bloglist. Kalau nak letak banyak jugak, buatlah bloglist yang jenis scroll/menunjukkan 5 blog terlatest update. Untuk scroll bloglist boleh belajar kat “tutorial scroll dalam bloglist”. Manakala untuk show 5 blog dalam bloglist;

Caranya:

Klik DASHBOARD>DESIGN>PAGE ELEMENT>pergi pada gadget bloglist blog ni>keluar “configure list” utk bloglist tue>klik pada “show” pilih 5 blog>SAVE

4) Size header yang sederhana. Jangan guna size header yang terlalu besar. Kadang-kadang cik tom selalu terkejut dengan header yang besar gedabak dengan muka tuan blog. Huhu..

5) Digalakkan memilih hanya widget yang penting di dalam blog seperti latest entry, top entry dan apa yang bersesuaian. Widget seperti lagu, jam, kalendar, icon float yang comel, bling-bling animation tak perlu.

6) Widget follower seeloknya letak di sidebar bukan di bawah header sebabnya widget follower la yang paling lambat sekali loading. So seeloknya letak di sidebar. Jangan bimbang kalau letak di sidebar atas widget shoutmix akan orang nampak juga.

7) Pilih template yang simple tidak terlalu banyak gambar atau animation.

8) Jangan terlalu banyak letak gambar di sidebar. Kalau nak jugak masukkan gambar, sebaiknya masukkan dalam page. Boleh belajar di “tutorial pages a.k.a tab menu“.

9) Meringankan loading blog dengan guna Jquery Lazy Load di “tutorial jquery lazy load

10) Meringankan blog dengan menggunakan compress code CSS di “tutorial compress CSS

Tue di antara tips berserta tutorial yang dapat saya share kepada kawan-kawan blogger lain. Diharapkan korang dapat bagi kerjasama bagi meringankan loading blog. Bila ringan loading blog, insyaAllah makin ramai akan senang hati untuk buka blog korang. Perubahan ke arah kebaikan tiada siapa yang rugi kan :)

p/s: kalau ada sesiapa nak tambah boleh juga ye di ruangan komen..

Pak Uda Meninggal Dunia

pix_gal0
KUALA LUMPUR: Pelawak veteran, Zami Ismail, 67, atau lebih dikenali sebagai Pak Uda, meninggal dunia di Institut Jantung Negara (IJN) pada 10.30 pagi tadi 19/6/2011 akibat masalah jantung.

Saturday, June 18, 2011

Kod Warna HTML Untuk Blog


warna warni pelangi cantik

Ini adalah entry khas bagi blogger yang suka edit warna blog masing-masing. Banyak pilihan code warna so, korang boleh buat pilihan warna apa yang korang sukai. Untuk copy just highlight pada “hex code” untuk copy dan paste code pada mana-mana coding di blog masing-masing.

Hex CodeColor
#FFFFFF
#FFFFCC
#FFFF99
#FFFF66
#FFFF33
#FFFF00
#FFCCFF
#FFCCCC
#FFCC99
#FFCC66
#FFCC33
#FFCC00
#FF99FF
#FF99CC
#FF9999
#FF9966
#FF9933
#FF9900
#FF66FF
#FF66CC
#FF66CC
#FF6666
#FF6633
#FF6600
#FF33FF
#FF33CC
#FF3399
#FF3399
#FF3333
#FF3300
#FF00FF
#FF00CC
#FF0099
#FF0066
#FF0033
#FF0000
Hex CodeColor
#66FFFF
#66FFCC
#66FF99
#66FF66
#66FF33
#66FF00
#66CCFF
#66CCCC
#66CC99
#66CC66
#66CC33
#66CC00
#6699FF
#6699CC
#669999
#669966
#669933
#669900
#6666FF
#6666CC
#666699
#666666
#666633
#666600
#6633FF
#6633CC
#663399
#663366
#663333
#663300
#6600FF
#6600CC
#660099
#660066
#660033
#660000
Hex CodeColor
#CCFFFF
#CCFFCC
#CCFF99
#CCFF66
#CCFF33
#CCFF00
#CCCCFF
#CCCCCC
#CCCC99
#CCCC66
#CCCC33
#CCCC00
#CC99FF
#CC99CC
#CC9999
#CC9966
#CC9933
#CC9900
#CC66FF
#CC66CC
#CC6699
#CC6666
#CC6633
#CC6600
#CC33FF
#CC33CC
#CC3399
#CC3366
#CC3333
#CC3300
#CC00FF
#CC00CC
#CC0099
#CC0066
#CC0033
#CC0000
Hex CodeColor
#33FFFF
#33FFCC
#33FF99
#33FF66
#33FF33
#33FF00
#33CCFF
#33CCCC
#33CC99
#33CC66
#33CC33
#33CC00
#3399FF
#3399CC
#339999
#339966
#339933
#339900
#3366FF
#3366CC
#336699
#336666
#336633
#336600
#3333FF
#3333CC
#333399
#333366
#333333
#333300
#3300FF
#3300CC
#330099
#330066
#330033
#330000
Hex CodeColor
#99FFFF
#99FFCC
#99FF99
#99FF66
#99FF33
#99FF00
#99CCFF
#99CCCC
#99CC99
#99CC66
#99CC33
#99CC00
#9999FF
#9999CC
#999999
#999966
#999933
#999900
#9966FF
#9966CC
#996699
#996666
#996633
#996600
#9933FF
#9933CC
#993399
#993366
#993333
#993300
#9900FF
#9900CC
#990099
#990066
#990033
#990000
Hex CodeColor
#00FFFF
#00FFCC
#00FF99
#00FF66
#00FF33
#00FF00
#00CCFFDeepSkyBlue
#00CCCC
#00CC99
#00CC66
#00CC33
#00CC00
#0099FF
#0099CC
#009999DarkCyan
#009966Teal
#009933
#009900Green
#0066FF
#0066CC
#006699
#006666
#006633
#006600Dark Green
#0033FF
#0033CC
#003399
#003366
#003333
#003300
#0000FFBlue
#0000CCMed. Blue
#000099Dark Blue
#000066Navy
#000033
#000000Black

Credit: Color Chart | Webmonkey

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...