Thursday, March 29, 2012

Bahaya Menjilat Setem Dan Sampul Surat


Ramai di antara kita yang masih lagi menggunakan surat sebagai salah satu cara untuk berhubung. Cara yang paling cepat untuk melekatkan sampul surat adalah dengan menggunakan span basah.

Kisah menarik mengenai seorang wanita yang menggunakan lidah untuk menggantikan span basah bagi melekatkan sampul surat dan stem.

Pada suatu hari, seorang perempuan sedang bekerja di sebuah pejabat pos di California. Beliau tidak menggunakan span untuk melekat sampul suratnya tapi sebaliknya menjilat pelekat sampul surat yang dipegangnya. Pada hari yang sama juga perempuan itu mendapati terdapat satu luka kecil pada lidahnya. Luka itu membengkak. Perempuan tersebut terus pergi berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan kerana risaukan lukanya. Tetapi setelah diperiksa oleh doktor tiada apa yang tidak kena dengan lidah beliau dan doktor menganggap bahawa ia hanyalah luka kecil dan bengkak biasa.

Perempuan itu tidak merasakan sakit atau kebas walaupun lidahnya bengkak. Tetapi setelah hari berganti hari. Bengak pada lidah perempuan tersebut semakin membesar. Dengan rasa yang tidak puas hati beliau terus berjumpa doktor kembali dan memaksa doktor berbuat sesuatu pada lidahnya. Doktor tersebut terus mengarahkan perempuan itu menjalani ujian x-ray. Keputusannya doktor tersebut mendapati terdapat satu benjolan pada lidah perempuan itu.

Doktor terus menasihati agar perempuan itu menjalankan pembedahan kecil pada lidahnya untuk memastikan punca benjol pada lidah perempuan tersebut. Tetapi apa yang berlaku ialah sebaik sahaja doktor memotong bahagian yang benjol tersebut, seekor lipas keluar daripada lidah perempuan itu. Kesimpulannya terdapat telur lipas pada pelekat sampul surat yang dijilatnya. Telur itu mampu menetas di dalam lidah dan kelembapan di dalam mulutnya.
Ini adalah kisah benar yang ditulis di dalam berita CNN.

Wednesday, March 21, 2012

Cara Nak Check Handphone Ori Atau Tak

Korang tahu tak cmne nak check telefon bimbit korang tu original atau tidak ?? meh sini , gua nak kongsi info sikit cmne nak check !!! korang ikut je prosedur men-check di bawah :

Taipkan code berikut :-

type *#06#

After you enter the code you will see a new code contain 15 digits:
43 4 5 6 6 1 0 6 7 8 9 4 3 5

- IF the digit number Seven & Eight is 02 or 20 that mean it was Assembly on Emirates which is very Bad quality.
- IF the digit number Seven & Eight is 08 or 80 that mean it¢s manufactured in Germany which is not bad.

- IF the digit number Seven & Eight is 01 or 10 that mean it¢s manufactured in Finland which is Good.

- IF the digit number Seven & Eight is 00 that mean it was manufactured in original factory which is the best Mobile Quality. Make sure your hphone is under this section.

- IF the digit number Seven & Eight is 13 that mean it was Assembly on Azerbaijan which is very Bad quality and very dangerous for health !!

 

Sunday, March 11, 2012

Perkara Yang Menyebabkan Anda Menyesal Membeli Tablet

Saya yakin ramai yang mempunyai tablet dan digunakan untuk melayari internet. Ada juga yang menjadikan tablet sebagai telefon pintar bagi tablet yang menyokong rangkaian 3G. Namun jika dibandingkan dengan Netbook mana yang hebat? Dari segi perkakas jauh Netbook lebih hebat.
 

Antara perkara yang menyebabkan anda menyesal membeli tablet.

1) Kapasti penyimpanan yang terhad.
Ada tablet yang hanya mempunyai memori dalaman sahaja dengan kapasiti 16GB/32GB. Ia tidak boleh ditingkatkan. Ada juga tablet yang didatangkan khas dengan memori kad, tapi hanya menyokong hingga 64GB.
2) RAM yang terhad
Walaupun sistem operasi yang berasaskan Linux mengunakan RAM yang rendah, namun jika hanya mempunyai RAM 1GB memang tidak cukup. Bayangkan jika anda membuka banyak aplikasi dalam masa yang sama. Susah tentu tablet anda akan jadi pelahan.RAM juga tidak boleh dipertingkatkan.
3) Kelajuan pemprosesan.
Jika Netbook yang mengunakan Intel Atom mempunyai kelajuan pemprosesan 1.6Ghz, tapi tidak bagi Tablet. Paling laju pun 1.5Ghz.
4) perisian Office
Di dalam Tablet yang berasaskan Android, tiada Office yang setanding Microsoft Office ataupun Open Office. Office yang disediakan hanyalah peralatan yang asas sahaja.
5) Papan kekunci.
Semasa anda membeli tablet, ia tidak didatangkan dengan papan kekunci. Anda perlu membelinya secara berasingan.
6) Harga
Biasanya tablet berharga RM1600 hingga 1900. Bayangkan jika anda membeli tablet dengan harga RM1900, secara automatik anda akan terfikir jika andabeli netbook, anda akan dapat dua netbook.
7) Sistem Operasi
Seperti yang kita tahuu, jarang ada tablet yang boleh menyokong lebih dari 1 sistem operasi. Jika netbook, anda boleh memasang windows dan Linux (OpenSUSE, Android, Ubuntu, Linux Mint)
8)Port yang terhad
Biasanya jarang tablet yang mempunyai port USB seperti pada komputer. Jadi macam mana anda nak pindahkan fail ke pendrive atau nak print dokumen?

9)Bateri
Memang bateri tablet tahan. Tapi bagaimana jika rosak? Bateri tablet tidak boleh dicabut-cabut seperti laptop. Jika rosak, terpaksa claim waranti sebab tak ada jual kedai biasa.

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...