Sunday, July 31, 2011

Ramadhan - Bulan Kurangkan Makan atau Pesta Makan?


Salam Ramadhan buat semua. Alhamdulillah bertemu kita lagi sekali pada bulan Ramadhan yang mulia dan suci ini. Setiap kali bulan mulia ini tiba, pasti rancangan tv sibuk nak tayangkan rancangan masakanlah, bazar ramadhan lah, kuih rayalah, makanan itulah, inilah dari pagi sampailah ke malam. Kelihatannya seperti aktiviti makan2 ni lebih meriah lagi walhal pada bulan ni kita perlu mengurangkan makan. Jadi tidak hairanlah ramai yang bertambah berat badan pada bulan Ramadhan. Jadi di kesempatan ini cikgu ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada para pembaca, semoga ia menjadi bulan yang lebih baik dari yang sebelum2nya. Tingkatkan amal ibadat, berzikir, membaca quran, bersedekah dan lain2. Sama2lah kita ingat mengingati sambil berblog ini. Ingatlah bahawa setiap amal kebaikan yang kita lakukan pada bulan ini pahalanya berlipat kali ganda. Amatlah rugi jika disia-siakan dengan amalan dan aktiviti yang tidak berguna. Nauzubillah. Walaupun tahun ni tak dapat berpuasa bersama keluarga di Temerloh, namun kemeriahannya tetap dapat dirasai di Sarawak tempat cikgu bertugas ini. Uhuk sedihnye huhu...

P/S : Tahun ini nak khatam quran lagi. Tahun lepas dapat khatam 2 kali. maklum la taun lepas jadi guru separuh masa dan pengnggur terhormat separuh masa jadi banyak masa terluang hehe..InsyaAllah...

Simpulan Bahasa Ayam Yang Tiada Kaitan Dengan Ayam

Assalamualaikum salam 1 Malaysia..

Waktu sekolah rendah dulu, waktu subjek Bahasa Malaysia, mesti ada silibus simpulan bahasa. Cikgu suka simpulan bahasa kerana aku sering menggunakan simpulan bahasa ini ketika membuat karangan 100 patah perkataan waktu peperiksaan akhir tahun.

Simpulan bahasa adalah bentuk peribahasa yang paling mudah. Biasanya simpulan bahasa terdiri daripada dua patah kata yang membawa maksud yang tepat serta padat dan kebiasaannya pelbagai objek atau binatang digunakan bagi 'melampiaskan' maksud bagi suatu perkara. Contoh paling mudah ialah objek ayam digunakan untuk dalam Ajak-ajak ayam.

Baiklah adik-adik, pada entri kali ini cikgu akan membicarakan berkenaan Simpulan Bahasa yang menggunakan ayam sebagai objek tapi pada hakikatnya ianya tiada kaitan langsung dengan umat ayam sedunia.

1. Ajak-ajak Ayam

Pernah anda lihat bagaimana seekor ayam mengajak ayam-ayam yang lain keluar makan padahal pelawaan itu tidak serius dengan harapan ayam lain tidak mahu mengikut?? Apa kaitan Ajak-ajak ayam dengan manusia yang tidak serius mengajak kawan-kawan?

2. Rabun Ayam

Pernah anda ambil tahu bagaimana seekor ayam boleh menjadi rabun?? Rabun biasanya dikaitkan dengan amalan menonton TV secara dekat atau terlalu banyak membaca buku dalam kawasan gelap. Tapi pernahkah anda melihat seekor ayam menonton TV di dalam reban secara dekat atau membaca buku dalam reban yang gelap? Apa kaitan Rabun Ayam dengan Manusia yang rabun??

3. Ayam Tambatan

Pernahkah anda melihat satu kumpulan ayam bermain bolasepak dan striker kumpulan ayam itu digelar ayam tambatan? Macam mana pulak dia nak skor gol kalau dia kena tambat (ikat)?? Apa kaitan dengan antara Safee Sali dan ayam sehinggakan beliau digelar Ayam Tambatan skuad Harimau Malaya? Sudahlah menjadi ayam yang ditambat, ada harimau pula..

4. Cakar Ayam

Selama ini ayam tahu menuliskah sehinggakan tulisan yang buruk macam aku digelar cakar ayam? Bila pulak ayam boleh mencakar? Setahu cikgulah, ayam ni mengkais saja. Macam peribahasa 'Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang'. So, dimanakah relevan-nya cakar ayam ini dengan tulisan buruk? Kuih cakar ayam pun takde kaitan dengan cakaran ayam.

Sampai sekarang lagi cikgu masih konfius, apakah ke-relevan-an menggunakan ayam sebagai objek dalam membuat simpulan bahasa. Adakah kerana ayam sedap di makan? Wallahua'lam....

Saturday, July 30, 2011

Laman Sosial Punca Anti Sosial

Agak-agak apa maksud entri tu? Laman sosial..tapi anti sosial. Pening? pi makan panadol kalau pening. Zaman sekarang ni, banyak betul laman sosial atau dikatakan perhubungan alam maya cth Facebook, Twitter , Blog dan lain-lain. Selain handphone, laman-laman sosial ni juga boleh jadi penghubung antara manusia. Komunikasi la tu bahasa rigkasnya. Saja cikgu bagi korang penat baca..maksud sama je hehe.


Ok. Tajuk entri cikgu ni ada kena mengena dengan handphone juga. Apa cikgu nak kaitkan tajuk entri laman sosial punca anti sosial ni. cth macam ni. Kalau kita nak update status Facebook menggunakan handphone, tiba-tiba kawan sebelah tegur..nak borak. tapi kita wat bodo je..yelah, tengah layan Facebook kan. Anti sosial la tu :)

Thursday, July 28, 2011

Mighty Morphin Power Ranger - Mengimbau Kenangan

Sape-sape yang lahir tahun 1986 pasti akan tahu siri rancangan superhero kanak-kanak..Power Rangers. Aku salah seorang peminat rancangan tersebut.Kisahnya bermula apabila lima orang remaja dipilih untuk menjadi Power Rangers. Ada kaler merah, hitam, biru, kuning dan pink..Selepas beberapa episod, muncul power rangers hijau yang dihasilkan oleh pihak orang jahat (aku dah tak ingat nak puak-puak jahat ni)..Then hijau tu bertukar jadi putih bila dia dah jadi baik and geng dengan power rangers.

Hehehe..Masihkah korang ingat dengan pelakon-pelakon siri ini? Apa dah jadi kepada mereka sekarang ni? Still berlakon atau dah pencen? Jom kita tengok perkembangan mereka yang terkini..

Fakta Kentut

Anyways, Rasa Macam Dah Lama Tak Buat Entry Pengetahuan am. :D
Jadi Murid-Murid,
Tajuk Kita Ari Neh Adalah,

Kentut!

1. Kenapa Kentut Busuk?

Sebab Dalam Kentut Ada Sulfur. Jadi Untuk Minimizekan Bau Busuk Tuh, Kurangkan Makan Sayur Cauliflower, Telur Dengan Daging.

2. Bahaya Ke Tahan Kentut?

Korang Rasa? Sebenarnya Tak Bahaya Pun. Paling Teruk Kalo Tahan Korang Sakit Perut Je.

3. Sape Kentut Lagi Manyak?

Laki Ke Pompuan Asalkan Dia Manusia, Dia Kentut Sama Banyak. So Tak Yah La Nak Ewww Eww Sangat Kalo Kawan Terkentut Depan Korang Ek. Nganjing Je La Pas Tuh. :P

4. Apa Jadi Kalo SENGAJA Kentut?

Eh Memang Boleh Disengajakan, Tapi Akibatnya. Boleh Menyebabkan Fire! Baju Or Seluar Korang Boleh Terbakar.

5. Apa Jadi Kalo Asyik Bau?

Tak Mati Pun Kalo Banyak Bau Kentut Neh. Paling Teruk Pun Pening. Tapi Kalo Dalam Lif, Or Tempat Kecik Takda Udara, Boleh Mati Lemas La Jugak.

6. Kenapa KUCING Kentut Busuk Gila?

Sebab Dia Makan Banyak Protein, Macam Ikan Jadi, Terhasil La Bau Yang Kebabom! Dia Kentut Tak Bunyi, Tapi Tiba-Tiba Je Korang Loya. Serious Wo, Busuk Gila!

LEGA NAMPAK

Wednesday, July 27, 2011

Timbang Berat Blog

Kalau dah tau, abaikan. Kalau belum Jom timbang kat bawah ni. Blog berat ni leceh la nak singgah, loading lama sangat. Kepada yang install banyak gadget pada blog tu macam salji turun, lagu kegemaran, widget-widget yang cun melecun tu hati-hati sebab pengunjung mudah nak klik (X) dan meninggalkan blog anda kerana semua ini akan melambatkan loading serta memakan banyak memori pada broadband. Pandai-pandai la ringankan blog korang ye sekurang-kurangnya bawah 150kb. Blog cikgu pn kadan berat juga, kene diet la pasnih. Kalau nak timbang lagi singgah blog cikgu ya..hehe

Jom , timbang berat blog masing-masing ! Ready , get set , GO !! ;p

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
(eg. iwebtool.com)

Tuesday, July 26, 2011

Tip Berbuka dan Bersahur di Bulan Ramadhan

Salam semua..Tak lama lagi puasa..dah ready ke ? Kalau tak puasa tak boleh raya tau hehe. Cikgu nak bagi beberapa tips ringkas. Boleh lah baca-baca sebagai rujukan ok.

1. Berbuka dengan membaca doa.

2. Mulakan dengan minum jus buah-buahan (tanpa gula) atau air yang sedikit manis dan buah kurma 1-2 biji .

3. Bolehlah makan nasi putih atau mee/ bihun (berkuah/sup) kueh teow. Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.

5. Lebihkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.

6. Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan.

7. Berhenti makan sebelum kenyang.

8. Lebihkan minum air.

9. Selepas sembahyang terawih, bolehlah menjamu 1-2 potong kuih, buah-buah atau jus buah-buahan. (kalau yang lebih beriman, makan nasi lepas terawih) boleh buat?

10. Bersahurlah dengan memakan makanan yang tidak berminyak dan berlemak. Pilihan yang disyorkan adalah seperti berikut: Nasi putih, oats/ nestum, roti, buah-buahan/kurma. Lebihkan ikan, ayam tanpa lemak, daging pepejal (tanpa lemak), hadkan telur dan makanan laut.

Monday, July 25, 2011

Asal-usul Rokok


Rasulullah SAW pernah bersabda (maksudnya) : “Kelak akan datang kaum-kaum di akhir zaman, mereka suka menyedut asap tembakau dan mereka berkata: Kami adalah umat Muhammad padahal mereka bukan umat ku dan aku juga tidak menganggap mereka sebagai umat ku, bahkan mereka adalah orang yang celaka”
Abu Hurairah R.A yang mendengar sabda tersebut bertanya: “Bagaimana sejarah tembakau itu tumbuh wahai Rasulullah?”

Sabda Rasulullah SAW : “ Sesungguhnya setelah Allah menciptakan Adam dan memerintahkan para malaikat untuk sujud (tanda penghormatan) kepada Adam, seluruh malaikat kemudian sujud kepadanya kecuali iblis. Dia enggan, sombong dan termasuk orang-orang yang kafir. Allah bertanya kepada iblis : Wahai iblis apa yang menyebabkan kamu tidak mahu sujud ketika Aku memerintahkan mu?

Kata iblis : Aku lebih baik darinya, aku tercipta dari api sedangkan ia dari tanah. Allah berfirman: Keluarlah engkau dari syurga, sesungguhnya engkau terkutuk dan engkau dilaknat hingga akhir. Iblis keluar dalam ketakutan hingga terkencing-kencing. Dari titisan kencing iblis itulah tumbuh sejenis tumbuhan yang dinamakan pokok tembakau.”

Nabi bersabda lagi : “Allah memasukkan mereka ke dalam neraka dan sesungguhnya tembakau adalah tanaman yang keji”

Cikgu Azim: Macam mana.. Pada kaki rokok tu, nak merokok lagi?

Sunday, July 24, 2011

Senarai Susu Formula Yang Diluluskan

Kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, jenis susu formula:

Mead Johnson
(Milk ingredient sourced from Australia, New Zealand,
United States and
Europe)

  1. Enfalac A+
  2. Enfalac Routine Infant Formula
  3. Enfapro A+
  4. Enfapro Routine Follow Up Formula
  5. Enfagrow A+ Vanilla
  6. Enfagrow A+ Original
  7. Enfagrow A+ Honey
  8. Enfakid A+ Original
  9. Enfakid A+ Honey
  10. Sustagen Junior Honey
  11. Sustagen Junior Vanilla
  12. Sustagen Junior Chocolate
  13. Sustagen Kid Honey
  14. Sustagen Kid Vanilla
  15. Sustagen Kid Chocolate
  16. Sustagen School Honey
  17. Sustagen School Vanilla
  18. Sustagen School Chocolate
  19. Enfamama A+ Chocolate
  20. Enfamama A+ Vanilla
  21. Enfalac A+ AR
  22. Enfalac A+ HA
  23. Prosobee
  24. Enfalac LF
  25. Enfalac A+ Premature Powder

Dumex
(Milk ingredient sourced from Australia and New Zealand)

  1. Mamex Gold Step 1
  2. Dulac Infant Formula
  3. Bebelac Step 1
  4. Mamex Gold Step 2
  5. Dupro Follow Up Formula
  6. Bebelac Step 2
  7. Mamil Gold Step 3
  8. Mamil Gold Step 4
  9. Dugro 1 Plus
  10. Dugro 3 Plus
  11. Dugro 6 Plus
  12. Bebelac Kid Step 3
  13. Bebelac Kid Step 4
  14. Bebelac FL
  15. Bebelac EC
  16. Mamex LF
  17. Nutrakids Cereals
  18. Mamil Mama

Nestle
(Milk ingredient sourced from Australia, New Zealand, United States and
Europe)

  1. Nestle Yogurt Drinks
  2. Nestle Bliss Zero Fat Yogurt Drink
  3. Nestle Premium Fruit Yogurt
  4. Nestle Natural Yogurt
  5. Yoco range
  6. Nespray Instant
  7. Everyday Instant filled milk powder
  8. Nestle Omega Acticol
  9. Nespray Cergas
  10. Nesvita
  11. High Cal Non Fat
  12. Nespray 1+ Original
  13. Nespray 1+ Honey
  14. Nespray 3+ Original
  15. Nespray 3+ Honey
  16. Nespray 5+
  17. Neslac 1+ Original
  18. Neslac 1+ Honey
  19. Neslac 3+ Original
  20. Neslac 3+ Honey
  21. Milo range of products
  22. Kit Kat range of products
  23. Nestle Potong
  24. red bean
  25. Nestle Milky Bar and Crunch
  26. Mat Kool range of products
  27. Nestle Tropicana Lime/Vanilla
  28. Nestle Crunch
  29. Nestle Original Lime/Vanilla
  30. Sundae cup KFC Vanilla
  31. Nestle Sundae Cup Vanilla
  32. KFC dessert orange sherbet
  33. Nestle range of ice cream
  34. Favorita range of products
  35. Nestle Drumstick range of products
  36. Maggi fixes and Maggi
  37. soup containing milk
  38. Nestle Full Cream Milk, Low Fat Milk
  39. Omega UHT
  40. Nesvita UHT
  41. Nesquik UHT
  42. Nespray UHT
  43. Nesvita Hi Cal UHT
  44. Nescafe 3 in 1
  45. Nescafe Mocha Freeze
  46. Nestle Prebio 1 (infant cereals with milk)
  47. Nestle Teh Tarik
  48. Nescafe Body Partners
  49. Nestum Sarapan BerkhasiatNestum Cereals 3 in 1
  50. Nesvita 3 in 1
  51. Nestle Cereals (premium infant cereals)
  52. Nescafe range of can drink products
  53. Cap Junjung sweetened beverage creamer
  54. Ideal Full Cream Evaporated Milk
  55. Carnation Evaporated Creamer

Fonterra Brands
(Milk ingredient sourced New Zealand)

  1. Anlene Gold Milk Powder
  2. Anlene Regular milk powder
  3. (plain/chocolate)
  4. Fernleaf Kuat milk powder
  5. Fernleaf Instant milk powder
  6. Anmum Materna milk powder
  7. Anmum Lacta milk powder
  8. Anlene Concentrate UHT
  9. Anlene Yogurt
  10. Fernleaf Calciyum yogurt
  11. Fernleaf full cream milk powder
  12. Fernleaf growing up milk powder 1+
  13. Fernleaf growing up milk powder 3+
  14. Anmum growing up milk powder 1+
  15. Anmum growing up milk powder 3+Anmum Infacare infant formula
  16. Anmum Infacare follow on formula
  17. Chesdale slice cheese
  18. Anchor butter
  19. Anchor cream cheese
  20. Anchor mozzarella cheese
  21. Anchor Colby Cheddar blend shred
  22. Anchor processed cheddar cheese
  23. Anchor whipping cream (UHT)
  24. Anchor culinary cream (UHT)
  25. Anchor full cream milk powder
  26. Kilang Makanan Mamee (Milk ingredient sourced from Australia)
  27. Nutrigen Cultured Milk
  28. Nutrigen IQ3 Cultured Milk
  29. Nutrigen Liteyo Yogurt Drink
  30. Nutrigen Liteyo Stirred Yogurt

Dutch Lady
(Milk ingredient sourced from Australia, Thailand, Indonesia and
Netherlands)

  1. Frisolac 1 Gold
  2. Frisolac 2 GoldDutch Lady UHT
  3. Frisolac Comfort
  4. Completa Brand
  5. Yes! Tutti Fruiti
  6. Yes! Grape
  7. Yes! Strawberry
  8. Yes! Orange
  9. Dutch Lady 2
  10. Ace Canning Corporation (Milk ingredient sourced from New Zealand)
  11. Drinho Rose Bandung
  12. Dutch Mill
  13. Nugrow

Maestro Swiss Food Sdn Bhd
(Milk ingredient not sourced from China)

  1. Vico
  2. Vochelle
  3. Darry’s
  4. Wyeth Malaysia
  5. (Milk ingredient not sourced from China) SMA

S26

  1. S26 Gold
  2. Nursoy
  3. Promil
  4. Promil Gold
  5. Progress
  6. Progress Gold
  7. Promise
  8. Promise Gold
  9. Wyeth Mama
  10. Enercal Plus
  11. S26 LBWS26 HMF

Malaysia Milk Sdn Bhd / Cotra Enterprise Sdn Bhd
(Milk ingredient sourced from Australia and New Zealand)

  1. Vitagen cultured milk drink
  2. Marigold HL Milk
  3. Marigold Pasturised Milk
  4. Marigold UHT Milk
  5. Marigold Cream yogurt
  6. Marigold Yogurt drink
  7. Marigold sweetened condensed filled milk
  8. Marigold sweetened creamer (from Singapore)
  9. Vitagen Collagen cultured milk drink
  10. Marigold sweetened creamer
  11. Marigold evaporated filled milk
  12. Marigold evaporated creamer

GlaxoSmithKline
(Milk ingredient sourced from UK, Ireland, Australia and New Zealand)

  1. Horlicks Malt Food Drink
  2. Horlicks Malties
  3. Horlicks 3 in 1
  4. Horlicks Instant cereal drink

Saturday, July 23, 2011

Rahsia Dapat Klik Nang It Yang Banyak

Untuk melakukan Nang It di Inniti, terlebih dahulu anda perlu jadi ahli nuffnang berstatus Glitterati Nuffnang. Kalau tak ada status ini, anda kena buat pemohonan pada Nuffnang. Ok Tujuan Nang It adalah, untuk post anda di innit mendapat Top 10 Posts Popular. Selepas post blog anda berada di sana, peluang blog anda akan mendapat pengunjung lebih banyak adalah tinggi. Innit ialah laman blog milik Nuffnang yang mempunyai ramai pelawat. Post yang berada TOP 10 juga akan di email kepada subcriber nuffnang.



Rahsia mendapat Nang It Yang Banyak


Jika anda mendapat 20 NANG IT , Post blog anda akan di senaraikan dalam TOP 10 innit.

CARA MUDAH MENDAPAT NANG IT

1) Post tentang isu-isu yang berkaitan dengan Nuffnang.

Sebagai contoh:

1. NANGs & DANGs di innit

2. Mendedikasikan posts Nuffnangers rakan

3. Acara yang Nuffnang anjurkan

2) Hantar topik yang menarik.

Sebagai contoh:

1. Bagaimana Mendapatkan Trafik, Visitor Hits Lebih banyak

2. Bagaimana menjana pendapatan online dengan pantas.

3. Panduan Seks, Lelaki lebih ghairah seks betul, Wanita Durhaka, dan lain-lain

3) Post isu-isu kontroversi.

Sebagai contoh:

1. Politik Malaysia

2. Memukul / mengkritik lagi blogger

3. Defaming gaya blog tertentu

4) Gunakan tajuk yang mengelirukan di innit.

Sebagai contoh: Anda menulis tentang pengajaran anda pada blog anda. Kemudian apabila anda menyerahkan innit, anda menyiarkan tajuk:

“Cikgu agama tak pukul, tapi sakit! Penyalahgunaan Kanak-kanak!”

Di sana anda pergi, semua orang akan tertanya-tanya dan klik pada pautan. NANGs diragui untuk anda. Lebih contoh tajuk mengelirukan:

· nuffnang innit menghancurkan hati ku

· nuffnang innit mengelirukan

5) Menghadiri acara Nuffnang.

Nuffnang ada acara-acara yang boleh anda pergi ke, dan bertemu Blogger Nuffnang yang lain. Sebaik sahaja anda dapat mengenali mereka dengan lebih baik, peluang untuk mereka memberi anda NANGs bagi post yang di hantar adalah tinggi.

6) Jadi tokoh yang terkenal di innit.

Terdapat beberapa blogger yang Nuffnang yang aktif di innit, apabila mereka menhantar post di Innit, post mereka mudah dapat Nang It dari blogger lain.

7) Chating kerap pada kotak sembang Nuffnang.

Lebih banyak anda berbual, Nuffnangers anda tahu. Oleh itu, apabila anda menghantar post blog, anda boleh meminta mereka Nang untuk anda. Lihat di bahagian bawah page Innit sebelah kanan, ruangan chat.

Nang post lain innit aka “I-Nang-anda, anda-Nang-me”.

Apabila anda post di innit Nang It post blogger lain, mereka akan kembali memihak oleh nang-in tentang siaran anda diserahkan terlalu. Ia situasi menang-menang.

9) Penggunaan Twitter, “Apakah Anda Melakukan” .

Apabila anda mengemukakan blog post pada innit, postkan link post tadi dalam ruang chat dan buat nota, nang saya dan link post di innit.

10) Sila Gunakan Facebook, Friendster atau laman-laman web rangkaian sosial lain.

Post kan link innit post anda

11) Promosi di dalam forum.

Post dalam forum mengenai post yang anda hantar di innit. Siapa tahu, mungkin blogger Nuffnang lain lain menggunakan forum tersebut

13) Beritahu rakan-rakan lain blogger Nang pos anda di kotak sembang blog mereka.

Hanya singgah blog mereka, berkata hi, meninggalkan link post innit dan berkata “Nang ME! Thanks”. Jika anda mempunyai rakan-rakan lain Nuffnang blogger, hanya minta mereka Nang untuk anda.

14) Post kan ke innit pada waktu blogger aktif

Waktu blogger aktif ialah malam hari, atau hari minggu. Kalau malam jam 9 malam hingga 12 malam. Waktu lain pun boleh, saya tak paksa anda, ini cadangan saya.

Salam dari cikgu Azim heheheheh...

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...