Saturday, April 28, 2012

Tutup Atau Bungkus Aurat?

Korang TUTUP aurat ke BUNGKUS aurat?Beza BUNGKUS dengan TUTUP adalah amat besar.


Situasi 1:
Aisyah: Ahmad, cbe teka aku tgh BUNGKUS ape?
Ahmad: Alaaa, nasi lemak.
Aisyah: Aik? Mne ko tau?
Ahmad: Aku nmpk nasi tkluar sikit tu. Lgpun aku tau ko mmg jual nasi lemak.
Aisyah: Ok2. Cbe teka nasi lemak ni byk ke sikit?
Ahmad: Alaaa lg sng. Byk la.
Aisyah: Ha? Cmne ko tau ni?
Ahmad: Tgok bntuk & saiz laa. BUNGKUSan bsar, byk. BUNGKUSan kcik, sikit. Haha kantoi.
Aisyah: Pandainye ko ni.
Ahmad: Bkn aku yg pndai, ko yg xpndai. Haha.
Aisyah: Ceh. Malas la soal.


Situasi 2:
Aisyah: Ahmad, cbe teka aku TUTUP ape dgn tudung saji ni?
Ahmad: Hmmm. Ikan goreng?
Aisyah: Salah.
Ahmad: Telur dadar?
Aisyah: Salah lg.
Ahmad: Karipap?
Aisyah: Salah jugak.
Ahmad: Fail MQA?
Aisyah: Ish. Lg la salah.
Ahmad: Abis tu ape? Mne la aku nk tau ape yg ko TUTUP tu.
Aisyah: Nasi lemak laa. Cbe teka byk ke sikit?
Ahmad: Ceh. Mne aku nk tau. Malas la jwb.

Maka pilihlah TUTUP.... :-)

Friday, April 27, 2012

Sekolah Al-Wosto Temerloh Pahang

Gambar nostalgia sekolah saya dulu-dulu. Femes sekolah saya ni dulu-dulu taww hehe. Masa ni saya belum lahir lagi la. Gambar sempena lawatan PM masa tu ke sekolah Al-Wosto.

Yang ni pula gambar lawatan sultan

Gambar asrama puteri dulu-dulu. Dah tua dh saya rupanya uhuk

Tolong Kembalikan Kami Ke Dunia


"Wahai Tuhan kami, keluarkanlah kami dari neraka ini, setelah itu kalau kami kembali lagi (mengerjakan kufur dan maksiat), maka sesungguhnya kami orang-orang yg zalim." "Duduklah kamu dengan kehinaan di dalam neraka, dan janganlah kamu berkata-kata  kepadaku" (al-Mu'minun 107,108)

Golongan yang kufur ingkar itu apabila sampai ajal maut kepada salah seorang di antara mereka, berkatalah dia: "wahai Tuhanku, kembalikanlah daku supaya aku dapat mengerjakan amal soleh dalam perkara-perkara yg telah aku tinggalkan". Tidak! Mana boleh? Sesungguhnya perkataannya itu hanyalah kata-kata yang dia sahaja yang mengatakannya, sedang di hadapan mereka ada alam barzakh sehingga hari mereka dibangkitkan semula. (al-Mu'minun 99-100)

Sesungguhnya, kami memberi amaran kepada kamu mengenai azab yang dekat iaitu hari seseorang melihat apa yang telah diusahakannya dan orang yang kafir akan berkata "alangkah baiknya kalau aku menjadi tanah (supaya aku tidak dibangkitkan untuk dihitung amal dan menerima balasan)". (an-Naba' 40)

Pada masa muka mereka dibalik-balikkan dalam neraka, mereka berkata: "Alangkah baiknya kalau kami dahulu taat kepada Allah serta taat kepada rasul Allah. (Al-Ahzaab 66)

Dan sungguh ngeri jika engkau melihat ketika mereka didirikan di tepi neraka, lalu mereka berkata : "Sekiranya kami dikembalikan ke dunia, kami tidak akan mendustakan lagi ayat-ayat keterangan Tuhan kami dan menjadilah kami dari golongan yang beriman". (al an'aam 27)

Dan berilah amaran kepada manusia yang ingkar itu jangan mereka lupakan hari kiamat yang padanya mereka akan didatangi azab, kerana pada saat itu, orang-orang yang berlaku zalim akan merayu dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, (kembalikanlah kami ke dunia dan) berilah tempoh kepada kami hingga ke suatu masa yang dekat, supaya kami menyahut seruanMu, dan supaya kami menurut agama yang disampaikan oleh Rasul-rasul itu". "Tidakkah kamu telah diberikan tempoh untuk berbuat demikian dan bukankah kamu telah bersumpah dahulu, bahawa keadaan kamu tidak akan mengalami sebarang perubahan ? (Ibrahim: 44)

Dan perihal hari orang-orang yang zalim menggigit kedua-dua tangannya sambil berkata: "alangkah baiknya kalau aku (di dunia dahulu) mengambil jalan yg benar bersama-sama rasul? (al-furqaan 27)

Dan jika sekiranya kamu melihat ketika orang-orang yang berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan Tuhannya, (mereka berkata): “Ya Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar, maka kembalikanlah kami, kami akan mengerjakan amal soleh, sesungguhnya kami telah yakin.” (as-Sajadah: 12)



Wednesday, April 25, 2012

Nostalgia Filem Sudirman KAMI

Masihkan anda ingat dengan filem 'KAMI' lakonan Allahyarham Sudirman dan pelakon cilik berusia 11 tahun yang memegang watak Din? 

Untuk info, Zul Zamrin Zamanhuri yang memegang watak Din kini bekerja sebagai orang kuat IT di negara ini. Beliau yang pernah memenangi anugerah Pelakon Kanak-kanak Terbaik di Pesta Filem Malaysia ke-3, di Kuala Lumpur sebenarnya telah diberi peluang berlakon disamping Sudirman kerana 'tuah' sebagai peminat.

Klik untuk imej besar...




Dan hari ini, Zul telah dijemput ke Malaysia Hari Ini (MHI) sempena ulang tahun kepergian Sudirman bagi menceritakan pengalamannya berlakon disamping Allahyarham. Menurut Zul, dia sebenarnya tidak berminat lagi dalam dunia lakonan dan filem KAMI merupakan filem pertama dan terakhir baginya.

"Saya sebenarnya mengikut kata ibu yang mahukan saya berjaya dalam akademik dan bukannya lakonan.

Lakonan Zul yang selamba dalam KAMI...


"Bagaimanapun, peluang berlakon disamping Allahyarham merupakan peluang seumur hidup yang tidak dapat saya lupakan hingga ke hari ini," ujarnya yang masih menyimpan keratan akhbar mengenai berita penglibatannya dalam filem KAMI.

Terdahulu, Zul secara berseloroh mengatakan bahawa nama 'Din' dalam filem itu seperti sudah melekat dalam hidupnya. Malah anaknya juga memanggilnya Din apabila mereka menonton kembali filem tersebut.



"Filem itu hebat dan diingati bukan kerana saya, tetapi kerana nama Sudirman yang menerajuinya. Sampai sekarang saya masih ingat kebaikan Arwah dan tunjuk ajarnya ketika berlakon bersama," tambah Zul menutup bicara.

'Din' atau Zul sekarang...





Habbatus Sauda Penawar Segala Penyakit


Habbatus sauda ialah sejenis tumbuhan yang banyak didapati di kawasan Mediterranean dan di kawasan yang beriklim gurun. Banyak kajian telah dijalankan, bagaimanapun kebanyakkannya ditulis di dalam Bahasa Arab. Oleh itu pendedahan terhadap dunia antarabangsa tidak banyak dibuat.

Habbatus sauda digunakan secara tradisional untuk beberapa keadaan seperti untuk menghasilkan kulit muka yang cerah, membantu merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.

Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain “‘Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)

Ibnu Sina di dalam bukunya Canon of Medicine menyatakan Habbatus Sauda merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat. Ibnu Qayyim di dalam bukunya Medicine of the Prophet menyatakan Habbatus Sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitits, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid yang lain, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya.

Dr. Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus Sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system). Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.

Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa kesan.

Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda’ antara lain :-
  1. Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan.
  2. Antiarthritis, mengubati reumatik.
  3. Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
  4. Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
  5. Antiseptik, mengubati bau mulut.
  6. Antivirus, mengubati demam dan flu.
  7. Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
  8. Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
  9. Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
  10. Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan hempedu.
  11. Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
  12. Nematocidal, mengubati cacing pita.
  13. Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).

Saturday, April 21, 2012

Jika PTPTN Dimansuhkan


Jika PTPTN dimansuhkan, maka yang ..............

RUGI

  • Peniaga di Low Yat akan gulung tikar.
  • Macdonalds mengalami kerugian.
  • KFC mula menutup cawangan.
  • Pizza Hut? (pelajar mkn pizza ke).
  • Panggung wayang sunyi sepi.
  • Pengedar-pengedar telefon terpaksa jual baju.
  • PC Fair sekadar jual pendrive, mouse, dan cooler sahaja.
  • Bisnes sewa kereta mula merosot.
UNTUNG
  • Mee segera laris dipasaran.
  • Nokia (Nset nokia -RM90 mula digilai).
  • Warung-warung tepi jalan.
  • Kuih Pau Seri.
  • Kedai makan x sedap tapi murah.
  • Minyak RON95.
  • Kawan-kawan yang mak bapak kaya.
  • Facebook (hari-hari student on9) -,-
(p/s: kalo ade untung or rugi yang lain sila kongsi dekat komen ok)


Wednesday, April 18, 2012

Apa Itu Domain Dan Hosting


Bila berkata tentang domain dan hosting, masih ramai lagi tak tidak tahu apa itu domain dan hosting. Macam mana nak beli dan dimana nak beli. Kebanyakan orang menganggap domain dan hosting ni mahal dan tak ramai yang berani untuk menggunakannya.Domain dan hosting sinonim dengan CMS seperti WordPress, Joomla, Drupal dan lain-lain CMS yang ada. Tapi yang paling terkenal ialah WordPress. Untuk menggunakan WordPress, korang perlulah ada domain dan hosting sendiri untuk pasang fail-fail WordPress ini.



#Maksud

Domain (atau URL)  ialah nama sesebuah website/blog. Contohnya www.airasia.com. Kebiasaanya domain berakhir dengan .com, .net, .org dan lain-lain lagi. Orang biasa menggunakan domain .com kerana mudah diingat dan murah. Terdapat juga domain lain seperti .my, .com.my, .edu.my, .biz, .info, .mil dan lain-lain lagi. Harga-harga domain ini berlainan mengikut jenis domain.

Sub Domain ialah tambahan url di belakang atau dihadapan sesebuah domain itu. Contohnya www.airasia.com/blog/ atau pun www.blog.airasia.com. Domain ini ialah percuma dan korang boleh buat gantikan 'blog' dengan apa-apa nama yang korang mahu dan seberapa banyak korang mahu. Untuk setting lokasi sub domain sama ada dihadapan atau dibelakang boleh dilakukan di CPanel hosting korang.

Parked Domain ialah domain berlainan nama yang menuju ke website yang sama. Contohnya www.airasia.com dan www.airasiacomel.com. Bila seseorang menaip salah satu domain itu tak kirala www.airasia.com atau www.airasiacomel.com, mereka akan dibawa ke website/blog yang sama iaitu www.airasia.com. Biasanya parked domain digunakan apabila website/blog itu berpindah menggunakan domain yang lain dan mereka tidak mahu kehilangan pelawat lama.

Addon Domain ialah domain tambahan didalam hosting yang sama. Beza addon domain dengan parked domain ialah addon domain mempunyai website/blog sendiri contohnya jikalau korang membuka www.airasia.com dan www.airasiacomel.com, korang tidak akan dibawa ke blog/website yang sama. Domain www.airasia.com akan membawa korang ke blog lain dan www.airasiacomel.com akan bawa korang ke blog yang lain.

Untuk senarai harga domain di DataKL, boleh merujuk jadual dibawah.

harga domain


Web Hosting ialah ruang storang untuk korang meletakkan fail-fail WordPress atau CMS lain yang korang pilih. Web hosting terbahagi kepada 2 jenis iaitu Shared Hosting dan Dedicate Hosting. Setiap web hosting ini terbahagi kepada 2 jenis lagi iaitu Windows Hosting danLinux Hosting. Benda ini korang tak perlu ambil tahu sangat pun.

Shared Hosting ialah ruang storan yang dikongsikan bersama dengan pelanggan lain yang melanggan di tempat sama korang beli hosting ni. Dalam erti kata lain, dalam satu komputer server mereka, mungkin ada 6 atau 7 orang lain yang berkongsi ruang storan dengan korang. Jenis hosting ini lebih murah kerana korang hanya perlu bayar sewa setahun sekali dan sesuai untuk syarikat kecil atau blogger biasa.

Dedicated Hosting ialah ruang storan yang disediakan khas untuk fail-fail korang. Maksudnya dalam satu komputer server mereka, hanya ada fail-fail korang sahaja dan tidak berkongsi dengan pelanggan lain. Hosting ini lebih mahal berbanding Shared Hosting kerana korang perlu membayar sewa setiap bulan. Hosting jenis ini sesuai untuk mereka yang ada forum, syarikat besar-besar, blog yang dikunjungi ramai orang, dan kalau korang ada banyak duit.

Tips memilih hosting:

1. Tanya dahulu kepada rakan-rakan yang berpengalaman menggunakan web hosting dan minta pandangan mereka.

2. Pilih pakej hosting berdasarkan matlamat korang. Adakah korang nak berblogging secara biasa-biasa atau nak buat forum dan lain-lain.

3. Bandingkan harga antara penyedia web hosting dan domain dan pilih yang mana korang mampu.

4. Baca doa dan tawakal.

#Harga

Sebenarnya domain dan hosting tidaklah mahal, bergantung kepada jenis domain dan pakej hosting yang korang beli dan dimana korang beli domain dan hosting tersebut. Lain tempat lain harga dan pakej mereka. Domain dan hosting ini sebenarnya korang sewa dan perlu dibayar setiap tahun. Tapi bagi Dedicate Hosting, korang perlu bayar setiap bulan.

Harga hosting bergantung kepada pakej yang korang pilih. Semakin besar ruang storan dan bandwidth yang korang pilih, semakin mahal la. Kriteria yang korang perlu titik beratkan semasa memilih hosting ialah ruang storan, berapa bandwitdh sebulan, berapa domain korang boleh letak dalam hosting, dan harga.

#Ruang Storan

Kebanyakan penyedia web hosting menyediakan ruang storan sebanyak 1GB hingga 5GB untuk pakej mereka yang paling murah. Ruang sebanyak ini sebenarnya amatlah cukup untuk korang yang berblogging secara biasa-biasa sahaja. Tapi kalau korang ada rancangan lain seperti buat forum ke, pilih la yang lagi besar.

#Bandwidth

Bandwidth ialah jumlah data yang keluar masuk dari hosting korang. Kebiasaannya pakej terendah mereka menawarkan antara 10GB sehingga 30GB sebulan.Bandwidth adalah benda yang paling merisaukan blogger/web master kerana jikalau sesebuah blog/website kehabisan bandwidth, pelawat tidak dapat membuka blog/website korang. Jangan risau kalau bandwidth habis kerana korang boleh top-up bandwidth dengan harga yang murah.

#Jumlah domain dalam satu hosting

Kebiasaanya, pakej paling murah dan rendah sekali mereka hanya menawarkan satu domain untuk satu web hosting sahaja. Maksudnya korang hanya boleh meletakkan satu domain contohnya www.airasia.com dalam satu hosting. Kalau korang nak guna addon domain lain contohnya www.airasiacomel.com terpaksala beli hosting lagi atau upgrade pakej hosting korang.

 Untuk menggunakan domain sendiri pada blog korang, tidak semestinya korang kena beli domain dan hosting sekali. Jikalau korang dah ada blog di blogspot, boleh je beli domain sahaja digunakan pada blog blogspot korang. Hanya domain sahaja yang bertukar, platform korang masih lagi tidak bertukar iaitu blogspot. Hosting hanya perlu dibeli kalau korang nak berpindah dari blogspot ke wordpress sahaja.Dengan menggunakan domain sendiri, blog korang lebih mudah untuk diingati dan senang untuk dibuka.

Banyak penyedia domain dan hosting di Malaysia seperti DataKl, Sepaku Hosting, ServerFreak, Exabyte dan banyak lagi yang menawarkan pakej domain dan hosting yang menarik. 

Sumber : pakeri.com

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...