Saturday, August 31, 2013

Salam Kemerdekaan & Selamat Hari Jadiku

Hari ini hari merdeka 31 Ogos dan kelmarin 29 Ogos hari jadi saya. Saya anak merdeka, saya anak merdeka ~ lalalalala

Wednesday, August 28, 2013

Cara Guna Ayat Quran Musnahkan Sel Kanser


Lapan surah ini diamalkan dan dibaca untuk memusnahkan sel-sel barah kanser. Jika pesakit dapat membacanya lagi baik. Jika tak terdaya atau kurang baik bacaannya maka boleh minta suami, ayah, ibu atau orang lain membaca untuknya.



Selok-eloknya sebelum memulakan bacaan surah dibawah :

1. Istighfar 10x.
2. Salawat Nabi 10x.
3. Al-Fatihah 1x.

Sediakan sebotol secukupnya air yang bersih lagi suci dan setiap kali habis surah dibaca, ditiupkan kepada air. Pesakit dinasihat minum air bacaan tiap-tiap hari dan sapu/mandi pada anggota yang kena barah kanser. InsyaAllah kerana sakit dan sembuh semua kekuasaanNya.

1. Surah Al Maidah (Ayat 82-91).
2. Surah Al Araf (Ayat 70-81).
3. Surah Ar Ra'd (Ayat 16-28).
4. Surah Al Anbiyaa' (Ayat 38-50).
5. Surah Asy Syu'ara (Ayat 185-227).
6. Surah Az Zummar (Ayat 42-52).
7. Surah Ghafir (Ayat 67-77).
8. Surah Az Zukhruf (Ayat 52-70).

Kepada pembaca tolong sebarkan kepada ahli keluarga dan saudara yang sedang mengidap penyakit kanser. Semoga dengan menolong mereka yang sakit, akan juga mendapat pahala dari bacaannya serta pahala kerana menolong sesama hamba yang benar-benar memerlukan pertolongan dan penyembuhan dari-Nya

Sumber : FB

Tuesday, August 27, 2013

Cara Topup Celcom Broadband SKMM 1 Malaysia

Kali ni saya nak cerita sikit cara-cara nak isi semula / Topup broadband SKMM celcom 1 Malaysia ni.  Bulan pertama jer percuma, bulan seterusnya RM25.00.  Bagi yang guna smartphone mudah jer, sebab fungis SMS dah ada dah. Bagi pengguna modem pun tak ada masalah sebab boleh hantar msg melalui laptop atau pc.

1. BELI TOP UP RM10+RM10+RM5 = RM25.  ATAU BELI JER RM30.00 SEBAB AKAN ADA BALANCE RM5.00.  SO, NEXT MONTH JUST TOP UP RM20.00 SAJA.

2. OK.  DIINGATKAN TOP UP RM25 PADA TARIKH TERAKHIR KREDIT EXPIRED SUPAYA INTERNET KORANG TAK PUTUS.. TAPI NAK TUNGGU LEBIH TEMPOH PUN TAK PE, SEBAB CELCOM BERI PELUANG SELAMA 50 HARI UNTUK KITA TOP UP.
3. ( TOP UP MCM BIASA, TOP UP CELCOM ) DAIL *122*XXXXXXXXXXX(NO. PIN)XXX# SEND.


4. SMS "BROADBAND SKMM" send 28882.  DI INGATKAN JANGAN SURF INTERNET SEBELUM KORANG HANTAR MSG NI KE 28882 JIKA TAK MAHU KREDIT KORANG HABIS.

 5. KEMUDIAN, DIA AKAN REPLY : "Enjoy 30days of unlimited usage @ only RM25. To confirm yr subscription, type BROADBAND YES & send to 28882.  RM25 will be charged to yr account upon conformation."

6. Reply "BROADBAND YES"

7. DIA AKAN REPLY : "Your service is now activated. Fee:RM25, expires on X/XX/XXXX (date) X:XX (time).  To check status, type BROADBAND STATUS & send to 2882.
8. DAPAT SMS AKSES INTERNET BERJAYA DAN ANDA KINI BOLEH MELAYARI INTERNET SELAMA SEBULAN.
*TOP UP HANYA MENGGUNAKAN TOP UP CELCOM YANG BIASA*

Friday, August 23, 2013

Hei Jangan Cakap Banyaklah



Nabi saw. bersabda, "Janganlah banyak bercakap selain untuk berzikir kepada Allah, sesungguhnya banyak bercakap akan menyebabkan hati menjadi keras. Dan sesungguhnya sejauh-jauh manusia daripada Allah ialah mereka yang berhati keras". (HR Tirmizi)

Rasulullah saw pernah ditanya tentang sebab paling banyak yang mengakibatkan orang masuk syurga, Nabi menjawab, takwa kepada Allah dan akhlak mulia. Nabi juga ditanya tentang sebab paling banyak yang mengakibatkan orang masuk neraka, maka Nabi menjawab, mulut/lidah dan kemaluan. (HR. Tirmidzi)

Ingatlah Allah, Hatikan Tenang..


Sabda Nabi, "Mahukah aku beritahu kamu tentang amal yang paling bersih di sisi Tuhanmu dan paling tinggi mengangkat darjatmu, dan lebih baik bagimu dari berperang melawan musuh, kamu memenggal leher mereka dan mereka pun memenggal leher kamu?" Para Sahabat menjawab, "Khabarkan kepada kami." Rasulullah S.A.W. pun bersabda, "Zikir (ingat) kepada Allah". (HR Hadis At-Tirmizi dan Ibnu Majah)

Firman Allah, "Maka apabila kamu telah menyelesaikan solatmu, ingatlah Allah di masa berdiri, di masa duduk dan di masa berbaring." (An-Nisa' 103)

Firman Allah, "Hai orang-orang yang beriman, berzikirlah dengan menyebut nama Allah, zikir yang sebanyak-banyaknya. Dan bertasbihlah kepadaNya di waktu pagi dan petang." (Al-Ahzab 41-42)

Allah berfirman yang bermaksud: "Iaitu orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenteram." (Surah ar-Ra'd, ayat 28)

Gambar As-Syahid Tragedi Mesir

Sungguh sedih dan mendukacitakan  ..



Allah berfirman, “Dan sesiapa membunuh seorang mukmin dengan sengaja, maka balasannnya ialah Neraka Jahannam, kekal dia di dalamnya dan Allah murka kepadanya dan mengutuknya serta menyediakan azab yang pedih baginya.” (An-Nisaa’: 93)

Wednesday, August 21, 2013

Bas Jatuh Gaung di Genting Highlands

KARAK: Pasukan penyelamat kini dilaporkan sedang mengeluarkan 33 lagi penumpang nahas bas yang terhumban di Genting Higlands, yang dipercayai sudah mati.

Pasukan bomba dan penyelamat dikatakan akan mengambil masa sekurang-kurangnya dua jam lagi untuk mengeluarkan mangsa terbabit. 

Setakat jam 6 petang ini, 16 penumpang yang cedera sudah dikeluarkan dan mereka kini dikejarkan ke Hospital Selayang dan Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk rawatan. 


Nahas berlaku jam 3 petang tadi ketika bas ulang-alik itu sedang menghala ke Kuala Lumpur dari pusat peranginan itu.

Sumber : Bharian


Sementara itu, akhbar berbahasa Cina, Oriental Daily, yang memetik Jabatan Bomba dan Penyelamat, jumlah terkorban ialah 37 orang, 16 cedera.
Akhbar tersebut melaporkan bahawa mangsa yang terkorban terdiri daripada 32 Cina, tiga India dan dua Melayu. Semua mangsa dibawa keluar pada jam 8.15 malam.
Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah turut berangkat ke lokasi nahas bagi meninjau kerja-kerja menyelamat mangsa.
Akhbar The Star pula melaporkan bahawa kemalangan itu berlaku kira-kira 2km dari Kuil Chin Swee dan lalulintas di kawasan itu sesak dan tidak bergerak.
Gambar bas genting jatuh dalam gaung yang diedarkan secara meluas di Facebook menunjukkan bas kuning terletak di dalam gaung. Mangsa yang terlibat dianggarkan dalam lingkungan umur 19 hingga 50 tahun.

Gambar bas jatuh gaung di genting highlands:









 Update Terkini Bas Genting Jatuh Gaung   37 Terkorban\\

Gambar Sekitar Kejadian Bas Genting Highland Jatuh Gaung, gambar bas jatuh gaung di genting highland, gambar bas genting jatuh gaung, gambar bas jatuh gaung












Antara kemalangan bas di Genting Highlands
5 Mac 2012: Dua mati, 20 cedera dalam kemalangan bas.
30 Jul 2011: 13 cedera selepas bas terbabas ketika turun.
29 Oktober 2010: Bas tergelincir di jalan Genting Sempah-Genting Highlands, Tujuh terkorban.
16 Jun 2009: 22 cedera dalam kemalangan bas.
Julai 16 1996: Sebuah bas yang membawa pekerja kilang dan keluarga mereka bercuti, jatuh ke dalam gaung sedalam 120 meter di Km1 jalan Genting Sempah-Genting, mengorbankan 17 orang.

30 Jun 1995:
 Kejadian tanah runtuh melibatkan kereta dan sebuah bas, mengorbankan 20 orang.

PTPTN Tidak Akan Meneruskan Menyenaraikan Peminjam Bawah CCRIS

PTPTN Tidak Akan Meneruskan Menyenaraikan Peminjam Bawah CCRIS. Info dari page FB Khairy Jamaluddin, jika betul Alhamdulillah. Tiada lagi PTPTN di bawah CCRIS

Sunday, August 18, 2013

Saya Tak Perlukan Tablet Sebab....



Teknologi semakin canggih, banyak tablet terkini muncul macam-macam saiz. Tapi saya masih belum terbuka hati untuk beli tablet. Saya masih prefer pakai netbook. Sebabnya :

1. Kapasiti yang terhad tak sampai 100 giga boleh simpan. Kalu netbook, skrg dah ada boleh simpan sampai 500 giga.

2. Susah nak buat kerja. Nak menaip dalam skrin susah wo. Baik pakai netbook ada keyboard. Kalau pakai keyboad tablet memang lambat. Ni yang susah buat saya terbuka hati nak pakai tablet.

3. Pakai tablet susah sikit nak update blog sebab susah nak menaip. Nak buka banyak window pun jadi slow. Netbook lebih selesa dan laju, user friendly.

4. Harga mahal beb. Harga sebuah tablet boleh beli 2 netbook.

5. Bateri klu  rosak tak bleh tukar sebab dibina built in, klu netbook boleh tukar ganti.

6. Masih relevan lagi pakai netbook atau notebook nih. Tapi klu pakai tablet memang nampak stylo.

Tapi terpulang pada anda, klau nak buka laman sosial dan main game atau chatting, memang ok la klau pakai tablet nih. Nanti klu tablet dah makin murah, boleh pakai aplikasi office, kapasiti besar baru beli huhu..

Bukannye Susah Pun Nak Solat...


Tak sampai 10 minit je..nape ramai yang liat nak bersolat?

Saturday, August 17, 2013

Beza Boss Dengan Ketua

Cer tengok dan fikir, betul tak huhu

Ustaz Azhar Idrus Kemalangan


Penceramah bebas, Ustaz Azhar Idrus dilaporkan terlibat dalam kemalangan jalan raya, pagi tadi.

Namun, beliau dikatakan tidak mendapat sebarang kecederaan.

Kemalangan berlaku di Pengadang Baru, Kuala Terengganu.







tag : Ustaz azhar idrus kemalangan, gambar ustaz azhr idrus kemalangan, uai kemalangan

Thursday, August 15, 2013

Hati Senang ~

Lalalala hati senang. Semua yang diharapkan berjalan lancar lalala Alhamdulillah ~~

Suami Belasah Isteri Dalam Lif


Kalau budak2 takmo ikut, pujuk la. Apahal pula sampai belasah2 orang dalam lif? Buruk benar tingkah laku begitu. Jarang balik rumah satu hal, kahwin dua satu hal, garang tak tentu pasal satu hal. belasah bini sendiri kat tempat awam satu hal. Lelaki ini memang lelaki yang bermasalah sungguh.

Tapi heran gak aku.

Dalam pada garang2 macam tue, lekat juga dua bini.

HAHAHAHA..


Suami di dalam klip video yang dilihat memukul isterinya di dalam lif di hadapan kedua-dua anaknnya marah kerana anak enggan mengikutnya keluar bersiar-siar.
Wanita yang teruk dibelasah dalam lif di sebuah hospital swasta di Bandar Perda, Bukit Mertajam di Pulau Pinang berkata, suami memintanya memberi kefahaman kepada  anak mereka yang dia jarang pulang dan ingin membawa mereka keluar.
"Anak kedua merengek dan enggan mengikutnya. Mungkin ini membuatkan dia menjadi marah," kata mangsa dipetik dari akhbar berbahasa Melayu Sinar Harian.
Pasangan yang kedua-duanya berusia 36 tahun itu mempunyai tiga anak berusia antara empat hingga sembilan tahun, hasil perkongsian hidup selama 12 tahun.
Menceritakan mengenai kejadian itu, wanita itu berkata, suaminya ke hospital untuk menziarahi anak sulung mereka yang sakit demam panas.
Katanya,  suami memintanya untuk memujuk anak supaya keluar dengannya,tetapi tidak berjaya.
“Semasa di dalam lif, dengan tidak semena-mena, dia memukul dan menendang saya tanpa henti dan berkata, ‘jumpa kau di mahkamah syariah’.”
Wanita itu mengalami bengkak di kepala, kaki lebam dan sengal akibat ditendang ketika keluar dari lif.
Sementara polis sedang mencari lelaki yang dilihat melalui rakaman CCTV membelasah isterinya di dalam sebuah lif hospital swasta di Bukit Mertajam, Georgetown, Isnin lalu.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, SAC Mazlan Kesah, berkata suspek berusia 36 tahun itu adalah penjawat awam dan bekerja di Jerantut, Pahang menghilangkan diri dan didapati tidak hadir di tempat kerjanya selepas kejadian jam 4 petang itu.
"Pasangan suami isteri yang berasal dari Pulau Pinang sebelum itu melawat anak sulung mereka yang menerima rawatan di hospital dan motif kejadian dikatakan berpunca daripada masalah keluarga," katanya kepada pemberita, semalam. – 15 Ogos, 2013.

Saturday, August 10, 2013

Barcelona Kalahkan Malaysia 3-1


Barcelona FC menewaskan Malaysia XI 3-1 dalam perlawanan persahabatan sempena siri Jelajah Asia 2013/2014 di Stadium Shah Alam, di sini, sebentar tadi. 


Perlawanan dikejutkan dengan jaringan pembukaan oleh Harimau Malaya hasil rembatan kencang Amri Yahya pada minit ke-17. 

Namun kegembiraan anak buah Rajagobal tidak bertahan lama apabila Barcelona menyumbat gol penyamaan menerusi tandukan Cesc Fabregas pada minit ke-31 dan jaringan Neymar Jr minit ke-43. 


Ia disusuli jaringan mudah oleh Gerard Pique pada minit ke-75. 

Barcelona FC, terkenal dengan panggilan ’Los Blaugrana’ memulakan Jelajah Asia 2013/2014 dengan menumpaskan pasukan kebangsaan Thailand, 7-1 di Stadium Nasional Rajagamangala di Bangkok, Rabu lalu. 

Barcelona menamatkan siri jelajah itu dengan menentang Malaysia sebelum pulang bagi menghadapi musim baru Liga Primera Sepanyol yang dijangka bermula pada 17 Ogos.

Sumber Bharian

Fabregas Gaduh Dengan Wan Zack Haikal


Neymar (tengah) cuba menenangkan rakan sepasukan, Cesc Fabregas selepas bertembung dengan pemain Harimau Malaya, Wan Zack Haikal dalam perlawanan persahabatan di Stadium Shah Alam, malam ini. Skuad Malaysia XI tewas 1-3 kepada Barcelona FC. - 

Sunday, August 4, 2013

Hahaha! Tutorial Pakai Kain Pelekat Oleh Atuk

Dalam internet ni penuh dengan tutorial pakai tudung je. Jadi ianya tak adil untuk kaum lelaki. Jadi istimewa untuk kaum lelaki, ini tutorial memakai kain pelekat dari atok! Selamat mencuba!

Gambar: Dalam internet ni penuh dengan tutorial pakai tudung je. Jadi ianya tak adil untuk kaum lelaki. Jadi istimewa untuk kaum lelaki, ini tutorial memakai kain pelekat dari atok! Selamat mencuba!

Saturday, August 3, 2013

Penyakit Ibadah Adalah Riak


Penyakit ibadah adalah riak....ni penyakit zaman sekarang...

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...