Thursday, May 26, 2016

Cara Workout di Bulan Puasa

Sumber : Kevin Zahri


10 Soalan Senaman, Pemakanan Pada Bulan Ramadhan

  1. 1.
    Bole bersenam ketika berpuasa?
    Yes bole tetapi ia bergantung kepada bentuk senaman.
  2. 2.
    Bila boleh bersenam cardio?
    Yup bole, especially if you are looking to bakar lemak, senaman cardio 30-45 minit sebelum berbuka adalah sesuai kerana selepas itu, anda dapat mengembalikan tenaga ketika berbuka.
  3. 3.
    Intensiti senaman pulak?
    Well, take it easy la….you are not training untuk performance tetapi untuk pembakaran lemak. Kalau anda berasa pening etc..than stop. Exercising tanpa bekalan air aint easy.
  4. 4.
    Latihan pemberat (weight training) camane?
    Dont do weight training sebelum berbuka. Selepas berbuka its ok.
  5. 5.
    Kalau buat weight training while fasting?
    If you degil jugak and do weight training ketika berpuasa, first of all your body will have no energy for a quality workout dan yang kedua, your body akan memecahkan otot untuk sumber tenaga – so you rugi je!
  6. 6.
    Untuk berbuka, nak makan apa?
    A balanced meal ataupun makanan seimbang. Obviously you should enjoy yourself but makan perlahan-lahan, ia mengambil masa lebih kurang 20 minit untuk berasa kenyang.
  7. 7.
    Kurma menggemukkan tak?
    I love kurmas but yeah, they are loaded with sugar so dont eat too many. The exact number of calories would depends on the type, size etc.
  8. 8.
    Will you lose weight during puasa?
    Yeah most probably….no matter how much you eat during puasa, most of us will lose weight during puasa.
  9. 9.
    Imsak nak makan apa?
    Depends on how much time you have la. For me, I look for something quick, easy dan makanan yang membekalkan tenaga yang berterusan – complex foods. Jadi saya biasanya makan, wholewheat cereal, susu dan banyak minum air.
  10. 10.
    I will train during ramadhan?
    Yup. Biasanya I’ll stop training to rest etc, tetapi tahun ini saya akan terus workout dan main futsal tetapi not as much la….probably 1-2 kali seminggu.

Thursday, May 19, 2016

Punca dan Rawatan Penyakit Appendiks

Apendiks merupakan satu organ seakan kantung yang terkeluar dari kolon di bahagian bawah dan kanan abdomen anda.  Walaupun fungsi struktur organ ini tidak begitu dikenalpasti tetapi ini tidak bermaksud organ tersebut tidak akan mendatangkan masalah.  Apendisitis (= radang Apendiks) merupakan satu keadaan di mana apendiks itu akan membengkak dan dipenuhi nanah. Adalah dianggarkan lebihkurang 2% dari mana-mana kalangan masyarakat akan mengalami penyakit radang apendiks dalam jangka hayat mereka
Simptom utama apendisitis adalah rasa sakit yang bermula di bahagian perut (tengah abdomen) dan beralih ke bahagian bawah kanan abdomen.  Rasa sakit apendisitis selalunya menjadi bertambah sakit dalam tempoh 6 – 12 jam dan lama-kelamaan ianya menjadi lebih teruk.
Sesiapa sahaja boleh mengalami apendisitis tetapi lazimnya ia terjadi kepada mereka yang berumur di antara 10 – 30 tahun.  Apendisitis merupakan salah satu sebab utama surgeri di bahagian abdomen kanak-kanak dilakukan.
Rawatan yang biasa dilakukan untuk apendiks ialah dengan mengeluarkan apendiks tersebut.  Kaedah ini agak ringkas dan pesakit boleh pulih dengan segera.  Tetapi jika apendiks telah pecah, surgeri yang akan dilakukan agak rumit dan pesakit mungkin akan mengambil masa yang agak lama untuk sembuh.  Apendisitis yang telah pecah tetapi tidak diberi rawatan dengan segera akan mengakibatkan komplikasi yang lebih serius seperti jangkitan kuman di dalam darah.  Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, apendisitis yang melibatkan apendiks yang telah pecah boleh mengakibatkan maut.
 
 

Tanda-tanda dan Simptom

            Apendisitis boleh mengakibatkan pelbagai simptom yang boleh berubah pada bila-bila masa sahaja.  Simptom awal yang biasa dialami ialah rasa sakit di sekitar kawasan pusat yang akan bergerak ke bahagian bawah kanan abdomen.  Rasa kesakitan itu akan menjadi lebih teruk apabila inflamasi di apendiks itu merebak ke tisu-tisu yang berhampiran, lebih-lebih lagi ke bahagian dalam lapisan (peritoneum) abdomen anda. 
            Lama-kelamaan, rasa sakit itu akan bergerak ke bahagian kanan bawah abdomen anda – kawasan ini dikenali sebagai poinMcBurney.  Bahagian ini terletak kira-kira di bahagian pertengahan di antara perut dan bahagian atas tulang pelvik kanan anda.  Walaubagaimanapun, bagi ramai pesakit yang mengalami apendisitis, bahagian yang sakit mungkin berbeza bergantung kepada umur dan posisi apendiks tersebut, lebih-lebih lagi kanak-kanak dan juga orang tua yang mungkin mengalami sakit apendisitis di tempat yang berlainan dari yang disebut di atas.
            Jika anda tekan secara perlahan di kawasan yang sakit itu, ia akan terasa lembut.  Tetapi, apabila anda lepaskan tekanan itu, lebih-lebih lagi jika anda melakukannya secara tiba-tiba, rasa sakit apendiks itu akan menjadi lebih teruk (rebound tenderness).  Ia juga akan menjadi lebih teruk jika anda batuk, berjalan atau melakukan sebarang pergerakan. Tambahan pula jika apendiks yang membengkak itu bersentuhan dengan peritoneum – lapisan membran selembut sutera yang meliputi dinding abdomen dan usus.  Namun demikian, jika anda membaringkan tubuh anda di sisi dan menarik lutut ke dada anda, rasa sakit yang dialami akan berkurangan.
            Selain daripada rasa sakit yang dialami, anda mungkin akan mengalami satu atau lebih daripada tanda-tanda dan simptom-simptom berikut:
·         rasa mual dan muntah
·         hilang selera makan
·         demam ringan selepas timbul tanda-tanda dan simptom lain
·         sembelit
·         tidak boleh mengeluarkan gas/angin (kentut)
·         cirit-birit
·         bengkak di bahagian abdomen

Punca-punca berlakunya Apendisitis
           
Setakat ini tiada sebarang penjelasan yang tepat kenapa penyakit apendisitis berlaku.  Kadangkala ianya disebabkan halangan yang berlaku apabila terdapat sisa makanan atau ketulan najis yang keras (fecal stone) terperangkap di dalam saluran apendiks anda. 
            Apendisitis juga mungkin terjadi akibat jangkitan seperti jangkitan virus di dalam usus atau ia mungkin terjadi akibat inflamasi yang lain.  Dalam kedua-dua konteks, bakteria akan merebak dengan cepat, menyebabkan apendiks itu membengkak dan dipenuhi nanah.  Jika tidak dirawat dengan segera, apendiks anda mungkin akan pecah. 

Ujian Penyaringan dan Diagnosis

            Rasa sakit dari apendisitis akan berubah dari masa ke semasa, jadi adalah agak sukar untuk mendiagnosiskannya.  Tambahan pula, rasa sakit di abdomen mungkin berpunca dari pelbagai masalah kesihatan selain dari apendisitis.  Keadaan-keadaan lain yang berkaitan sakit di abdomen yang menyerupai apendisitis termasuk:

·         kehamilan ektopik.  Rasa sakit di abdomen mungkin berpunca dari kehamilan ektopik (kehamilan di luar rahim)
·         sista ovari.  Sista di sebelah kanan ovari mungkin mendatangkan rasa sakit di kawasan yang sama dengan apendisitis.
·         batu karang.  Kadangkala, batu karang dari buah pinggang sebelah kanan akan keluar melalui ureter yang terletak di antara buah pinggang ke pundi kencing, dan terperangkap di situ.  Ini akan menyebabkan rasa sakit yang seakan apendisitis, lebih-lebih lagi di kalangan orang dewasa.
·         Jangkitan air kencing. Ini kerap berlaku di kalangan kaum wanita.Ianya boleh juga berlaku di kalangan pesakit yang sedang mengalami penyakit batu karang di dalam buah pinggang yang belum dirawat.
·         penyakit Crohn.  Keadaan ini yang menyebabkan inflamasi yang kronik pada trek pencernaan, juga seakan apendisitis.

Untuk mendiagnosis apendiks, doktor anda akan memeriksa abdomen anda.  Apabila kawasan yang sakit itu ditekan dan dilepaskan dengan tiba-tiba, rasa sakit apendisitis itu akan menjadi lebih teruk lebih-lebih lagi jika peritoneum yang berhampiran membengkak.  Doktor anda juga akan memerhatikan tanda-tanda lain termasuk kekakuan yang berlaku di abdomen dan kebarangkalian anda mengeraskan otot abdomen anda apabila tekanan diletakkan ke atas apendiks yang membengkak (guarding).  Di samping itu, doktor anda akan menyarankan prosedur-prosedur berikut:

·         Ujian darah.  Doktor anda akan mengira bilangan darah putih yang tinggi jika terdapat sebarang radang apendiks.
·         Ujian air kencing. Anda mungkin dikehendaki menjalani ujian air kencing untuk memastikan jika terdapat sebarang jangkitan di trek urinari atau batu karang yang mengakibatkan rasa sakit itu.  Jika ianya batu karang, sel darah merah akan kelihatan apabila pemeriksaan mikroskopik dijalankan ke atas air kencing si pesakit.
·         Ujian imbasan.  Doktor anda mungkin akan menyarankan sinaran-x atau imbasan ultrasound dilakukan ke atas bahagian abdomen anda yang akan mengesahkan tidak terdapat penyakit lain yang menyerupai apendisitis.   Imbasan ultrasound yang menggunakan gelombang bunyi berfrekuensi tinggi dan teknologi komputer akan menghasilkan imej organ dalaman anda.  Lebih kerap lagi, imbasan tomografi berkomputer (computerised tomography – CT)digunakan untuk mengesahkan sesuatu diagnosis.  Imbasan CT  merupakan satu ujian imbasan yang menggunakan satu siri sinar-x yang dihasilkan oleh komputer untuk menghasilkan pandangan yang lebih komprehensif terhadap organ dalaman anda berbanding sinaran-x yang konvensional.  Ia juga akan membantu mendedahkan sebarang diagnosis yang lain jika apendiks anda bukan merupakan punca sakit yang dialami.  Disebabkan imbasan CT akan menghasilkan radiasi, adalah perlu untuk pesakit wanita memastikan dirinya tidak hamil sebelum mengadakan imbasan CT.

Walaupun berbagai-bagai ujian di atas mungkin dilakukan ke atas sesetengah pesakit yang mengalami sakit perut yang sukar dibuat diagnosis, pada umumnya untuk pesakit ynag mengalami radang apendiks, pemeriksaan fizikal oleh pakar bedah adalah yang paling penting untuk membuat diagnosis apendisitis akut. Sungguhpun begitu diagnosis yang dibuat hanyalah sekadar syak yang tinggi apendisitis akut mengikut kebarangkalian klinikal. Memandangkan begitu banyak punca sakit perut yang lain yang boleh menyerupai apendisitis akut, pakar bedah yang yang berpengalaman luas amat jarang untuk memberi jaminan 100% bahawa diagnosis adalah apendisitis akut sebelum pembedahan dijalankan.

Komplikasi

Komplikasi yang lebih serius terhadap apendisitis adalah jangkitan di bahagian lapisan kaviti abdomen anda (peritonitis).  Ianya mungkin terjadi jika apendiks anda pecah dan isi kandungan usus dan organisme akan berjangkit masuk ke dalam kaviti itu.  Apabila ini terjadi, anda akan rasa lega secara tiba-tiba.  Tetapi, sejurus kemudian, seluruh bahagian abdomen anda akan dipenuhi gas dan cecair sebelum ianya mengeras dan terasa sakit apabila disentuh.  Anda juga akan berasa sakit di bahagian abdomen tetapi mungkin tidak seteruk rasa sakit apendisitis yang normal. Tambahan pula, anda mungkin tidak boleh mengeluarkan angin (kentut) atau membuang air besar disebabkan inflamasi usus.  Lain-lain tanda atau simptom adalah demam, rasa haus yang keterlaluan dan pembuangan air kecil yang amat sedikit.
Peritonitis adalah satu kes kecemasan yang memerlukan rawatan.  Jika anda atau anggota keluarga menghidap tanda-tanda jangkitan abdomen, anda dinasihatkan pergi ke wad kecemasan mana-mana hospital atau mana-mana klinikal yang beroperasi 24jam dengan segera.  Walaupun dengan mendapatkan rawatan segera, peritonitis boleh menjadi lebih serius.
Kanak-kanak akan lebih cenderung mengalami apendiks yang pecah daripada orang dewasa.  Disebabkan kanak-kanak tidak selalunya menghidap simptom-simptom biasa apendisitis, ibubapa mungkin akan lengah untuk mendapatkan rawatan.  Atas sebab itu, adalah dinasihatkan agar ibubapa tidak mengambil sikap acuh tak acuh jika anda atau mana-mana anggota keluarga mengalami kesakitan di bahagian abdomen.  Walaupun jika anda mengesyaki ‘sakit perut’ itu tidak serius, sila hubungi doktor anda untuk memastikannya.
Adakalanya, jangkitan atau penyerapan kandungan usus akan membentuk lapisan nanah (appendiceal abscess) sekecil biji kacang atau sebesar buah limau.  Walau apa pun saiznya, ia memerlukan surgeri sebelum nanah itu menembusi dinding usus itu dan menyebabkan peritonitis.

Rawatan

            Jika anda mempunyai apendisitis yang teruk, anda perlu menjalani pembedahan untuk mengeluarkan apendiks tersebut (apendektomi).  Pakar bedah anda akan melakukan pembedahan terbuka yang tradisional dengan menggunakan insisi di abdomen (di antara 3 – 7cm) atau melakukan surgeri laparoskopik di mana ia hanya memerlukan beberapa insisi yang kecil di bahagian abdomen (di antara 0.5 – 1cm).
            Dalam prosedur laparoskopik, pakar bedah anda akan memasukkan satu laparoskop – tiub senipis pensil yang mempunyai sistem lampu dan kamera video kecil ke dalam abdomen melalui kanula (satu tiub lompang).  Prosedur ini hanya memerlukan insisi yang kecil.  Video kamera  ini akan memberi gambaran di bahagian dalam abdomen anda di monitor video dan pakar bedah anda boleh melakukan surgeri ini dengan lebih jelas.  Untuk mengeluarkan apendiks anda, pakar bedah anda akan menggunakan alat kecil yang dimasukkan melalui satu atau dua insisi kecil di abdomen anda.
            Secara amnya, surgeri laparoskopik memberi peluang kepada anda untuk sembuh dengan cepat dan tanda parut yang kurang.  Tetapi, jika apendiks anda telah pecah dan jangkitan telah merebak melampaui kawasan apendiks, atau jika terdapat nanah, anda memerlukan insisi yang lebih besar untuk membolehkan pakar bedah anda membersihkan kaviti abdomen dengan lebih teliti.  Anda akan menerima antiobiotiks secara intravena dan perlu tinggal di hospital beberapa hari untuk proses pemulihan.
Kos pembedahan biasa apendiks adalah sekitar RM 4,000. Tetapi kadangkala pesakit terpaksa menjalani pembedahan kecemasan pada waktu luar pejabat yang akan menelan kos di sekitar RM 5,000-6,000 di sesetengah hospital. Kos pembedahan apendiks juga berbeza-beza jika pembedahan dilakukan secara laparoskopik, pembedahan yang lebih rumit kerana pesakit lebih obes, apendiks yang sudah pecah atau kedudukan apendiks yang di luar kebiasaan. Kos rawatan apendisitis pada keseluruhannya juga boleh berbeza akibat dari ujian-ujian yang terpaka pakar bedah lakukan di dalam proses mendiagnos apendisitis akut.
info dari mycolumbiaasia

Monday, May 16, 2016

Beza Ketika Muda, Dewasa dan Tua


Adakah ini terpakai kepada kita atau bakal?? Nabi pernah bersabda :

لا يزيد في العمر إلا البرولا يرد القدر إلا بالدعاء وإن الرجل ليحرم الرزق للخطيئة يعملها

Ertinya : Tidak bertambah umur seseorang kecuali jika dia melakukan kebaikan, dan tidak akan ditolak qadar Allah (iaitu qadar al-Mu'allaq) kecuali melalui doa, dan sesungguhnya seseorang itu DITAHAN REZEKINYA disebabkan dosa-dosa yang sentiasa dilakukannya" ( Riwayat Ibn Majah, Ahmad Hadis Hasan)

Nabi menasihatkan seorang sahabat yang agak kerap memohon bantuan harta dari Nabi s.a.w:-

يا حكيم إنّ هذا المال خضرة حلوة فمن أخذه بسخاوة نفس بورك له فيه، ومن أخذه بإشراف نفس لم يبارك له فيه، كالذي يأكل ولا يشبع

Ertinya : Wahai Hakim, sesungguhnya harta merupakan seperti buahan yang subur, manis lagi disukai, barangsiapa yang mengambilnya dengan jiwa yang zuhud (dan tidak meminta-minta) nescaya akan diberkati baginya pada harta itu, barangsiapa mengambilnya dengan tinggi diri (serta tamak) tiada berkat di dalamnya, sebagaimana orang yang makan tetapi tidak kenyang" (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Thursday, May 5, 2016

Mudah Kesian Kat Anak : Senjata Makan Tuan


KESIAN KAT ANAK : Senjata Makan Tuan !

Semua ibubapa sayangkan anak. Bila sayang timbul perasaan "kesian" terutama apabila anak buat muka sedih minta sesuatu. Namun jika disalah-urus "kesian" tadi bawa banyak masalah di kemudian hari. Dah lupa karya agung TS P.Ramlee dgn "Anakku Sazali"?

Sebab kesian kat anaklah ... "Aku bagi HP w/pun baru Tahun 5. Semua kawan2 baik dia ada HP. Laa sepupu2 dia di kampung pun pakat ada HP"

Sebab kesian kat anaklah ... "Aku tak marah di pergi tengok wayang dengan budak lelaki kelas dia sebab kawan2 dia semua ada boyfriend"
Sebab kesian kat anaklah ... "Aku tak gamak nak kejut dia solat subuh ... semalam dia balik lewat pergi rombongan sekolah"

Sebab kesian kat anaklah ... "Aku bagi dia motorsikal w/pun cuma 1 km dengan sekolah. Laa semua kawan2 dia ada motorsikal"

Sebab kesian kat anaklah ... "Aku biar dia keluar pergi main rollerblade walaupun malam sekolah. Dekat saja dengan rumah. Lagi pula kawan2 dia semua ada"

Sebab kesian kat anaklah ... "Aku izinkan dia tonton drama TV tu. Dah ikut banyak siri. Tahu cerita dan seronok katanya. Sampai kekadang menangis. Wooo ... enjoy sungguh dia. Tak sampai hati nak tutup TV walaupun esok bersekolah"

Sebab kesian kat anaklah ... "Aku tak kata apa2. Aku faham. Dia dan kawan2 dia memang geram dan marah kat Cikgu tu. Selalu marah anak aku dan kawan2nya ... sebab sikit saja. Tak buat homework. Biarlah dia orang nak ajar Cikgu tu sikit"

Sebab kesian kat anaklah ... "Aku biarkan .... aku tahu anak mudakan. Walaupun pakaian nampak sexy .... anak aku tu baik. Dia pandailah jaga diri"
Ini yang selalu berlaku.

Kesian. Kesian. Kesian. Itu alasan lazim yang kita dengar kenapa ibubapa terlalu lembut atau liberal memberi kebebasan kepada anak atau senang memenuhi setiap hajat anak.
Ya, sekarang mereka berikan kerana kesian.

Bayang kesannya mungkin sebulan dua lagi, 4-5 bulan lagi atau setahun dan lebih dari sekarang. Kesian sebenarnya adalah "senjata makan tuan" !!

-- Yang diberi HP kerana kesian pada mulanya kini asyik buang masa, abaikan pelajaran, prestasi merudum dan pandai masuk laman2 terlarang. Nak ambil balik berperang dengan anak, nak biarkan ternyata mendatang pelbagai masalah. Kenapa ... sebab dulu kesian.

-- Yang dibiarkan dulu tonton wayang dengan budak lelaki, kini bukan saja selalu keluar malah dah pandai ke merata tempat berdua-duaan. Kita marah bermasam muka habis. Kita larang buat dek saja. Nak kurung kat rumah .... berperang juga. Kenapa ... sebab dulu kesaian.

-- Bukan saja Solat Subuh, solat lain pun mula longgar. Ditegur, dinasehat ... masuk telinga kiri, keluar kanan. Kenapa ... sebab dulu kesian.
-- Dulu bagi motorsikal untuk mudah ke sekolah. Sekarang kekadang dah pandai ponteng sekolah. Markah ... dah banyak warna merah. Dulu sikit2 saja. Mudah sebab ada motorsikal. Dah lah tu. Hujung minggu tak nampak batang hidung. Kekadang malam baru balik rumah. Ni semua sejak ada motorsikal. Tegur, marah dan nasehat langsung tak ada kesan. Kenapa ... sebab dulu kesian.

-- La sekarang ni suka sangat keluar malam. Dulu sesekali sekala sebab tu ayah dia bagi. Sekarang kerap sangat keluar sendiri walaupun malam sekolah. Waktu mana buat kerja sekolah aku pun tak pasti. Tak boleh halang langsung. Ayah dia buat tak kisah saja. Tu sebab ayah dia bagi muka kat dia dulu. Kesian sangat katanya.

-- Bukan di TV3 saja ... drama2 di Astro, TV1 dan entah2 apa lagi Channel semua jadi tontonan dia .. asal drama. Esok sekolah kem, esok ada peperiksaan ke .. sama saja. Dah melekat. Perangai pun lain macam sekarang. Ye lah dulu mula2 ... sebab kesian.

-- Beberapa kali juga Pengetua panggil kami (aku dan mak dia) ke sekolah sebab bukan saja ganggu budak perempuan, Cikgu perempuan pun kena kacau. Langsung tak hormat kat Cikgu. Dulu dia dok complain mengenai Cikgu ... aku pun layan. Bukan apa ... kesian.

-- Menyesal sungguh2. Malu sangat2. Nasib baik buat abortion cepat2 dan tak ramai yang tahu. Adik beradik terdekat dan beberapa orang guru saja. Langsung tak sangka. Tu baru Tingkatan 3. Apa boleh buat ... sebab dulu kesian.
Ya silap bicara.

Kesian :"senjata makan tuan" yang cukup banyak di luar sana.
Biar kerana kesian kita tegas dengan anak.
Ini kita bicara lain kali.

Bukan kerana kesian ... anak dilayan lebih2. Anak dimanja tanpa sempadan. Anak dibela tanpa alasan.

ANDA JUGA KESIAN ANAK ... kesian yang membawa reba nanti ?
Kesian yang bagi banyak masalah nanti ?
Fikir2. Untuk direnung bersama.
Dr.Shukri Abdullah / Yan / 30.3.16

Sumber : http://tipsmengandung.blogspot.com/2016/03/pakar-motivasi-sahkan-banyak-kesan.html

Sunday, May 1, 2016

Kisah Sedih Di Zaman Kejatuhan P Ramlee

Siapa tak kenal dengan lagenda P. Ramlee yang sehingga kini masih lagi dikenali malah diminati oleh generasi baru. Untuk pengetahuan anda semua, sebelum meninggal dunia, P. Ramlee hidup dalam kemiskinan. Ikuti kisahnya.

Dalang Sebenar Disebalik Kejatuhan P. Ramlee

P. Ramlee Berani Kerana Benar

Periuk nasi P. Ramlee ditutup oleh 2 syarikat yang dinaikkan oleh P. Ramlee:

1. Jaafar Abdullah, Eksekutif Shaw Brothers keluar surat memberhentikan khidmat P. Ramlee atas arahan RunRun Shaw dan RunMe Shaw. Ditulis, “Karya P. Ramlee tak bagus..”

2. EMI menamatkan kontrak P. Ramlee, Mrs Devan berkata “Lagu P. Ramlee dah tak laku.. orang tak beli”. EMI Malaysia juga kata kontrak P Ramlee adalah dgn EMI Singapura.

“”Merekalah Punca P. Ramlee Jatuh Miskin”

Harus diingat, P. Ramlee pulang ke Malaysia apabila Shaw Brothers yang suruh apabila pekerja Studio Jalan Ampas yang dibayar gaji amat rendah membentuk Union pekerja Melayu dan membuat banyak protes. Lee Kuan Yew arah Shaw Brothers ditutup utk sekat union itu. Apa tujuan LKY?

EMI pula seolah tidak lagi kenang jasa P. Ramlee. Seniman Agung ini telah memberikan pulangan yang sangat lumayan kepada EMI hasil dari ratusan lagu dan album P. Ramlee, Saloma dll… Kenapa perlu buang terus P. Ramlee? Ikon terbesar industri musik semasa itu? Bukankah kompilasi lagu P. Ramlee dan hasil lirik setta lagu P. Ramlee masih popular?

“Merekalah Punca P. Ramlee Jatuh Miskin”

Itu lah dua punca dari bidang lakonan dan lagu yang telah jatuhkan karier P. Ramlee. Ianya satu bentuk pengkhianatan P. Ramlee adalah seorang pejuang seni yang berjuang memartabatkan budaya Melayu dalam filem dan lagu Melayu fu dalam nyanyian.

Tak cukup dengan itu, wartawan tempatan juga kerap memperlekeh usaha P. Ramlee pada ketika irama Pop Yeh Yeh, Blues, Rock dan Pop sedang meresap ke dalam jiwa anak bangsa. P. Ramlee terpaksa memboikot media yang sering memutarbelit kenyataan nya.

Punca P. Ramlee Jatuh Miskin

Karyawan pula ramai dengki dan merasakan mereka lebih baik. Apabila P Ramlee tubuhkan PERFIMA bersama HM Shah.. Dan turut disertai Jaafar Abdullah, Jins Shamsuddin dan Salleh Ghani.. Maka BOD putuskan bahawa P. Ramlee tak bagus sebagai pengarah filem kerana ‘tiada kelayakan akademik’.. Maka Jins Shamsuddin yang dilantik jadi Pengarah Filem kerana dia baru balik dengan sijil pengarahan filem dari London.

Maka P. Ramlee dan HM Shah keluar dari PERFIMA pada Februari 1973. Segala usaha P. Ramlee disabotaj. 3 bulan selepas itu, P. Ramlee menjadi bertambah stress apabila menerima saman mahkamah. Beliau menjadi penjamin/guarantor kepada deorang kawan untuk satu pinjaman. ‘Kawan’ ini lesap, P. Ramlee berhadapan tindakan mahkamah yang boleh menjatuh hukum bankrapsi sedang P. Ramlee tidak ada wang untuk tebus diri.

Sebab P. Ramlee Jatuh Miskin

Beliau mengalami kemurungan dan kekecewaan yang amat sangat. Sedang Nasir P. Ramlee pula kawin di usia 19 dan keluar rumah. P. Ramlee kecewa dan marah kerana tidak bersetuju dengan perkahwinan itu.. Beliau menjadi tidak terurus, tak bercukur sehingga hari tragik itu.. Sedih.. Kecewa.. Stress hampir maksima.

Seminggu selepas menerima surat saman itu P. Ramlee meninggal dunia menjelang subuh 29 Mei, 1973 akibat serangan jantung. Sblm nya beliau mengadu sakit dada dan dalam kesakitan sempat berpesan kepada Sazali.. ” Jaga Mama baik-baik walau apapun yang terjadi…”

Sebab P. Ramlee Bankrap

Kisah P. Ramlee Bankrap

Kisah P. Ramlee Bankrap

Kisah P. Ramlee Bankrap

Kisah P. Ramlee Bankrap

Innalillahi Wainna Illaihi Roji'un.

Faham kan kenapa saya share benda ni? Kalau dah faham sila share.

Sumber: www.blogmazeer.com

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...