Friday, June 15, 2012

Kamus Loghat Kelantan



Bismillah hirrahman nirrahim..

Assalamu’alaikum sume..=)

Pada entry kali ni jom kito belajor loghat kelate.. jangan pelik.. sama2 nak belajor.. ha ha tok pahe buleyh tanyo.. he he jange sege…

Kalau perasan biasanya perkataan yang berakhir dengan`an' @ 'am' @'ang' diganti dengan `e'. cth :

Jangan = jange
Lengan = lenge
ayam = aye
Geran = geghe
Pisang = pise
Malam = male
Ikan = ike
makan = make
sembahyang = sembahye
kawan = kawe (dlm loghat klate kawe tu saya)
kelantan = kelate
jalan = jale
orang = oghe
lebam = lebe
kolam = kole

Kalau perkataan yg berakhir dgn huruf "ak" ditukar dgn huruf "ok" ,contoh:-

awak = awok@demo@mung
jugak = jugok
kakak = kakok
akak = akok (sejenis kuih)

Dalam loghat kelantan biasanya perkataan yang berakhir dgn huruf "a" ditukar dgn huruf "o", contohnya:-

saya = sayo@ambo@kawe
kita = kito
dia = dio
bahasa = bahaso
nama = namo
BUT NEVER NEVER & NEVER apply this formula on words like
pelam(mangga) & pelan.(nanti jd lain lak.) =D

Ade jugak ---------Kelantan + English?? = "Kelantalish".... hohoho
Contoh:

POZEK = deposit
RIZAT = result
NNEJA = manager
ISTEK = estate
SUWIH = switch
MERKE = market
BOKK = book
RHOBA = rubber/ pemadam

Kata penguat dlm bahaso Klate pun boleh tahan menarik, contohnya:-

sangat manis = manis LLETING
sangat masin = masin PPEGHAK
sangat pahit = pahit LLEPE
sangat masam = mase PPUGHIK
terlalu tawar = tawar EBER
sangat putih = putih SSUEH
hitam legam = hite LLEGE
birunya~ = biru KKETU
kuning nye~ = kuning NNEHE
sangat kenyang = kenye BBONYAH
sangat comel = comel LLOTE
gemuk kedempol = gemuk DDEBOK
sangat busuk = busuk BANGA
bau hapak = hapok KOHONG
penakut = nnakut/penakut apah
bersepah = kuca hanya (suara mengidung sedikit)
pedas = pedah ccongek
gelap = gelak gelemak
cerah = ceroh boler

Peranan "SABDU" dalam loghat Kelantan. Begitu besar dan boleh membezakan langit dengan bumi.Sekadar contoh terutama didalam penulisan:-

salah faham antara TAK PAKAI (not wearing) dengan TOK PPAKA(useless).Atau keliru diantara KECEK(tipu) dengan KKECEK (bercakap) dan juga banyak di ringkaskan pecakapan sprt :make kkeda (makan di kedai) maye ssejid (sembahyang di masjid) tido lluar(tidur di luar)

Ada beberapa "bunga bahasa" dalam loghat kelantan yang unik..
Antaranya:

YAK = lebih kurang "opocot!!!" atau "oops!!"
DEH? = memohon restu atau persetujuan. ..lebih kurang "OK?",
GAK = lebih kurang "habis tu.." atau "so.."
PAH? = lebih kurang "GAK"
HO(bunyi naik ke hidung sikit ) = "ya lah.." atau "yes"
DOCK? = lebih kurang "bukan?", "betul tak?" atau "isn't it?"
LAMOKE = nanti kan

Seperkara lagi, ada diantara perkataan dalam penggunaan biasa loghat
Kelantan di anggap TABOO dalam loghat yang lain, atau sekurang-kurangnya tak manis didengar pengertiannya di dalam loghat
tempat lain...Yang popular digunakan antaranya:

CEBOCK : kita maksudkan 'cedok', selalunya untuk cecair, mencedok
air. Banyak tempat sebelah pantai barat membawa maksud "basuh b***k"
(istinja).

PPATAK : kita maksudkan 'paling bawah'. Mencarut bagi mereka...

JEBO : kita maksudkan 'botol' (kurang popular sebenarnya, tapi org
tua-tua masih guna perkataan ni..) Kalau silap dengar, lain
maksudnya.

NYOR KOTER : kita maksudkan "kelapa tua yang kering tak berair"
(ingat slogan CAWAT KOTE?) di kebanyakan tempat, ianya mencarut
juga!!

TTINO : kita maksudkan 'perempuan' tapi bila sebut BETINA, ramai yang
marah.(begitu juga JATE...)

AIR TUAK : kita minum di bulan puasa, buat berbuka!!! Bagi orang
luar, TUAK adalah Haram (sama taraf dengan TODI & ARAK...)Yang fresh
& manis tu dipanggil NIRA.

NNATE : kadangkala "simbol" kemesraan antarakawan. ..cuba direct
translate jadi BINATANG... Boleh bergaduh nanti...

SUKU SAKAT : bagi kita,bermaksud "tidak kena mengena", bagi org KL,
ia bermaksud "kaum kerabat" contradict betul!!!sprt gak perkataan
bujang(buje) membawa erti janda kalu di kelantan.

SIA = sembuh

sekian dulu..(^_^)... selamat belajar & beramal hehe... =)

1 comment:

syed omar al-yahya said...

mohon klik link ini tau...
http://iklansticky.com/hop.php?ref=syedomar

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...