Tuesday, December 27, 2016

Kenapa Antibiotik Perlu Dihabiskan?


Mungkin selama ni ramai yg mengabaikan antibiotik apabila sudah sembuh dari penyakit, jadi dgn membaca artikel ini, dapat la kita semua ubah pandangan...

Antibiotik adalah perkataan latin. "anti" bermakna berlawanan (against) dan "bios" bermaksud hidupan (life). Antibiotik adalah sejenis ubat yang mempunyai kesan toksid yang khusus ( selective toxicity) di mana ia akan membunuh organisma yang mengjangkiti tubuh tanpa memberi kesan buruk kepada tubuh itu sendiri.

Akan tetapi, dos perlu berada dalam lingkungan yang selamat dan mampu untuk membunuh organisma, ini dipanggil theraputic effect. Kurang dos menyebabkan antibiotik tidak berkesan manakala berlebihan boleh menyebabkan toksid.

Kenapa antibiotik perlu dihabiskan?


Antibiotik dan bakteria yang menjangkiti tubuh pesakit mempunyai perkaitan yang sedikit aneh. Bakteria mempunyai kapasiti untuk menjadi "kebal" (resistant) daripada antibiotik tersebut seandainya ia tidak dihapuskan sepenuhnya. Kesannya, antibiotik tersebut tidak akan berkesan lagi untuk jangkitan seterusnya.

Walapun simptom pesakit bertambah baik, ia tidak bermakna semua bacteria telah dihapuskan. Oleh itu, dos antibiotik yang diberi, perlu dihabiskan agar bakteria tersebut hapus sepenuh seterusnya mengelakkan fenomena resistance berlaku.

Adakah antibiotik membunuh virus?


Tidak. Antibiotik tidak membunuh virus. Mungkin akan lebih difahami dalam huraian soalan seterusnya. Jangkitan virus mempunyai beberapa persamaan dengan jangkitan bakteria. Pesakit akan mengalami demam, sakit tekak, selsema dan batuk. Tetapi ada beberapa kriteria pembeza yang saya tidak berhasrat untuk menjelaskan di sini kerana mungkin tidak berapa sesuai dan boleh menyebabkan artikel terlalu panjang. 

Mungkin cukup sekiranya saya nyatakan, sekiranya doktor suspek pesakit mempunyai jangkitan virus, doktor tidak akan memberi antibiotik. Ubat yang dipreskripsi akan lebih menjurus kepada rawatan simptom seperti ubat batuk, demam dan selsema. Jangkitan virus akan hilang dalam seminggu atau 2 minggu sekiranya tidak berlaku sebarang komplikasi.

Bagaimana antibiotik bertindak?


Antibiotik akan bertindak pada peringkat sell (cellular level). Caratindak antibiotik boleh dibahagikan kepada beberapa cara. Sebahagiannya bertindak dengan menghentikan proses sintesis protein bakteria, ada yang menghalang pembentukan dinding sel, dan ada yang menghalang proses metabolisma dalam sel bakteria tersebut. Oleh sebab cara tindak yang begini, antibiotik tidak berkesan terhadap virus. Virus mempunyai struktur kejadian yang berbeza.

Antibiotik dan kanak-kanak?


Secara generalnya, antibiotik boleh diberikan kepada kanak-kanak sekiranya jangkitan bakteria berlaku kepada mereka. Apa yang berbeza ialah seleksi (pemilihan) jenis antibiotik untuk mereka. Bayi, kanak-kanak dan perempuan mengandung adalah kumpulan-kumpulan pesakit yang khas, yang memerlukan pemilihan antibiotik yang sedikit berbeza daripada golongan remaja dan dewasa. Ada sesetengah antibiotik mempunyai kesan kepada pertumbuhan kanak-kanak. Justeru, ia perlu dielakkan. 

Kesan sampingan antibiotik?


Satu perkara yang mesti kita ingat, setiap ubat ada kesan sampingan. Justeru, jangan ambil mudah dengan ubat.
Antara kesan sampingan yang boleh berlaku kesan pengambilan antibiotik ialah alahan. Adalah penting untuk memastkan pesakit tidak allergy pada antibiotik sebelum antibiotik diberi kepada pesakit, bagi mengelakkan alahan berlaku.
Selain kesan toksid akibat daripada pengambilan berlebihan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk makan antibiotik dalam dos yang ditetapkan.

Penutup


Kesedaran masyarakat tentang keperluan untuk menghabiskan antibiotik masih lagi kurang. Ini boleh menyebabkan fenomena resistance berlaku dalam masyarakat dan mengakibatkan antibiotik biasa tidak lagi berkesan dalam merawat jangkitan bakteria. Oleh itu, kesedaran dan maklumat ini perlu disebarluaskan untuk mendidik masyarakat menjadi lebih tahu seterusnya mengelakkan fenomena resistance ini daripada berlaku.

Penulis,
Naim Yaakob
PEMBINA DHL
Pelajar Perubatan PPUKM


Copy paste

Thursday, December 15, 2016

Cara Mendidik Anak Yang Lasak & Aktif


.
Ada yang mengadu anak terlalu lasak tak berhenti-henti berlari, melompat, memanjat, baling-baling barang, menjerit-jerit 24 jam.
.
Ada yang mengadu anak tak boleh duduk diam masa makan. Sampaikan bila makan kat luar, nasi berterbangan lalu melekat di dinding dan siling restoran. Dan juga di muka waitress. 😂
.
Ada juga yang mengadu anak terlalu kuat memanjat sampaikan semua benda dia nak panjat. Grill rumah, pintu pagar, sofa, dinding, peti ais, etc.
.
Dan ada juga parents yang terus jump into conclusion dengan melabel anak mereka hyperactive atau ADHD. 😑
.
So hari ni, topik yang saya nak share ialah--
ANAK LASAK.
Atau ANAK SUPERMAN. 😂
.
Bagaimana mindset yang betul,
yang sepatutnya perlu ada pada ibu bapa yang ada anak lasak?
Dan apa yang kita boleh lakukan untuk menangani anak lasak, tanpa perlu stress hari-hari terutama bila nasi berterbangan di restoran? 😑
.
Sebelum saya nak bagi beberapa tips tentang isu ini,
saya nak semua ibu bapa tahu dulu beberapa fakta menarik tentang anak lasak.
Ye.. anak lasak ada fakta menarik ye tuan puan. 😁
.
Anak-anak yang lasak sebenarnya adalah--
.
1) Tergolong dalam kategori anak yang body-smart atau kinesthetically intelligent! Tapi mereka selalu disalaherti dan dilabel sebagai hyperactive  / ADHD
.
2) Mempunyai energy yang sangat banyak dan badan yang kebal. Atau dalam erti kata lain, mereka mempunyai daya ketahanan badan yang luar biasa! Setakat terhantuk kat dinding, jatuh tangga, tersadung kat batu. Itu semua biasa.
.
3) Malangnya, mereka mungkin kurang dari segi self-control, dan sering tantrums yang sukar dikawal.
.
4) Anak-anak lasak /energetic sentiasa memerlukan sokongan emosi dan peringatan yang berulang-ulang untuk bantu build self-control mereka secara perlahan-lahan.
.
Okay, dah aware dan faham tentang 4 fakta ni,
baru kita cakap pasal macam mana nak handle anak-anak buaihh nih!
.
Berikut adalah beberapa tips macam mana nak menangani anak lasak secara stress-free, tanpa perlu membunuh high-energy atau sifat "super-active" mereka.
.
.
1) Aktiviti senaman / pergerakan setiap hari.
.
Aktiviti yang melibatkan pergerakan adalah amat penting bagi anak yang lasak. Ia membantu anak channel their excess energy dan release stress pada masa yang sama.
.
Tapi kalau anda bekerja dan tak banyak masa untuk keluar dengan anak-anak, provide some space khas untuk "energetic indoor games" kat rumah!
.
Mungkin korang boleh lapangkan salah satu bilik, dan jadikan bilik tu untuk anak-anak melepaskan LASAK dan energy mereka.
Letakkan lah some pillows, some big balls/balloons, some big boxes, some chairs, a ladder, bouncing tool, etc.
.
Ada banyak games yang anak boleh explore dalam bilik tu. Silap haribulan, korang pun join sekaki. 😂 Biarkan anak memanjat, melompat, berlari, pillow fight, tendang bola, main maze, wrestling, main perang-perang, main sorok-sorok, dan macam-macam lagi dalam bilik tu.
.
Lagi best kalau korang pasang muzik masa diorang tengah main tu.
Let them dance and move away according to the music. Dan music sememangnya therapy bagus untuk active kids!
.
.
2) Beri tanggungjawab.
.
Bila anak-anak dah ready, anda boleh mula delegate tugas-tugas mudah untuk anak. Contohnya siram pokok, sapu/mop lantai, susun barang, basuh kereta, basuh bilik air, etc.
.
Anak-anak yang lasak sebenarnya sangat suka membantu kerja rumah yang memerlukan pergerakan, dan mereka sangat "hands-on" jika budaya ini diterapkan sejak awal.
.
Parents have to put some trusts on the children.
Mula-mula mesti banyak kesilapan yang mungkin anak buat dalam tugas yang diberi.
Rilekkk dan beri masa.
Sooner or later, he/she will become your big helper!
.
Plus, inilah cara terbaik untuk anda bantu anak lasak channel energy ke arah yang betul, membentuk self-confidence dan self-control dalam diri mereka.
.
.
3) Dedahkan anak dengan sukan/sport.
.
Tahukah anda kebanyakan atlet-atlet hebat di dunia, adalah pada masa kecilnya adalah seorang anak yang lasak dan mempunyai high energy?
In fact, some of them adalah hyperactive semasa kecil!
.
See how powerful sebenarnya anak yang lasak boleh capai dalam hidup mereka. Yang penting, kita ibu bapa jangan membunuh sifat energetic tersebut. Bimbing mereka dengan aktiviti-aktiviti yang betul.
.
Mana tahu anak lasak kita ni sebenarnya setanding Dato' Lee Chong Wei, Pandelela Rinong, Azizul Pocket-Rocket satu hari nanti?
Siapa tahu kan?
Kang kita jugak yang akan bangga bila anak capai tahap macam tu kelak.
Amin aminn! 😌
.
.
4) Limit screen time.
.
Screen bukan bermaksud gajet sahaja,
tapi termasuk juga TV dan panggung wayang.
Dah banyak kajian menunjukkan screen time yang berlebihan akan membentuk sifat violence / keganasan pada anak-anak.
WALAUPUN CERITA YANG DITONTON LANGSUNG TIADA UNSUR GANAS.
.
Haa! Ini pelik.
Tapi ia adalah research-based.
Anak yang menonton TV atau gajet berlebihan, didapati sukar mendengar arahan, sukar fokus, sering bertindak ganas dan tiada self-control yang baik.
.
Haa bayangkan jika anak-anak kita yang energetic/lasak ni bertindak ganas.
Lagi lah DOUBLE TROUBLE!
.
.
5) Allow them to get dirty sometimes.
.
Biarkan anak-anak lasak ini bermain hujan, main tanah, bergolek atas rumput, panjat pokok.
Remember i told you earlier, anak-anak yang lasak sebenarnya mempunyai daya ketahanan badan yang tinggi.
.
So parents chill je.
Jangan paranoid risaukan anak jatuh/luka.
Because they actually can manage the pain!
Kalau nangis pun kejap je.
Lepas 2-3 saat buat lagi! 💪😎
.
.
6) Buat jadual rutin harian.
.
Anak-anak lasak susah nak tolerate dengan masa orang lain, dan tidak mampu untuk being flexible.
Kerana itu, mereka memerlukan JADUAL.
.
Tetapkan jadual masa untuk mereka main lasak-lasak dan masa untuk mereka calm down (tidur, makan, etc).
Dan sentiasa ingat untuk be firm & consistent with the rules dan masa yang telah ditetapkan dalam jadual.
It's hard at the beginning, tapi lama-lama anak akan follow.
.
Dan pastikan setiap masa terluang yang ada dalam jadual, adalah untuk aktiviti fizikal yang bantu mereka burn energy!
.
.
7) Cari tadika/sekolah yang memahami keperluan energy anak.
.
Slow talk dengan cikgu mereka, untuk benarkan anak berlari setiap kali ada masa terluang atau bila ada gap between activities.
KERANA MEREKA PERLUKANNYA.
.
Untuk anak-anak yang lasak,
memaksa mereka untuk duduk diam selama berjam-jam adalah umpama penderaan terhadap mereka!
.
.
8) One-on-one quality time sebelum tidur.
.
Kebiasaannya anak-anak akan lebih tenang slightly before bedtime. So ini masa yang sangat sesuai untuk anda alone time dan berbual sebentar dengan mereka.
.
Kajian menunjukkan anak-anak yang sentiasa dapat alone-time dengan ibu bapa, akan ada self-control yang lebih baik dan lebih mudah mendengar arahan berbanding anak-anak yang jarang dapat alone-time dengan ibu bapa.
.
So pastikan setiap malam, anda attend setiap anak anda secara peribadi, dan berbual dengan mereka sebelum tidur. Kalau anak ramai, mungkin boleh bergilir mengikut hari. Tapi pastikan setiap seorang dapat privilege tersebut. 😊
.
.
9) Kurangkan gula dalam makanan dan minuman anak.
.
Kandungan gula yang banyak terutamanya dalam processed food, akan menyebabkan anak lebih energetic dan sukar dikawal.
We really are what we eat, kan?
.
Dan anak-anak yang lasak sebenarnya memerlukan air kosong yang banyak untuk keep their body hydrated.
.
.
10) Provide anak dengan aktiviti setempat yang "hands-on".
.
"Hands-on" activities penting bila kita perlukan anak untuk duduk diam sebentar. Contohnya waktu makan, di tempat awam, etc.
.
Dan pastikan aktiviti tersebut BUKANLAH MENGGUNAKAN GAJET,
tapi aktiviti yang membantu anak memerah otak dengan menggunakan ransangan fine motor skills dan intellectual skills mereka.
.
Contohnya plastesin, lego, blocks, buku mewarna, simple science experiments, atau aktiviti men-doodle tshirt!
.
Adakah korang tahu yang saya ada keluarkan product LOOKISSLAH Doodle Tee yang sangat membantu anak-anak yang lasak untuk duduk diam dan fokus dalam tempoh yang lama?
.
Dah terbukti masa Lookisslah Tee Art Playgroup yang lepas,
anak-anak berjaya duduk diam dan fokus dengan activity Tshirt Colouring & Doodling untuk tempoh yang lama!
Dan yang paling best, anak-anak dapat skills lain seperti socializing, thoughts sharing, self-esteem dan sebagainya.
.
Untuk info lanjut tentang LOOKISSLAH ni, boleh check out page facebook.com/lookisslah , dan join playgroup yang mereka anjurkan.
Atau kalau malas nak join, boleh dapatkan kit DIY Lookisslah Doodle Tee, dan get creative dengan anak-anak kat rumah!
.
Ketika anak melakukan aktiviti setempat yang hands-on seperti ini, kita juga sebenarnya boleh terapkan academic skills seperti reading / counting / memorising.
Anak-anak yang lasak learn best this way!
.
.
Sekian 10 tips untuk hari ni tentang cara tangani anak-anak lasak!
.
Remember, your energetic children is not necessarily being bad,
they're just naturally energetic!
The trick is to channel that energy and get them to burn as much as possible in positive, productive ways. 😊
.
So, good luck parents!
And be ready,
because your energetic kids will make you proud someday, insyaAllah!
.
Sumber : fb

Monday, December 12, 2016

Peringatan disebalik banyak masjid runtuh gempa bumi Acheh 2016


ACEH - INDONESIA. Ada peringatan daripada yang Maha Esa di sebalik kejadian gempa bumi yang melanda Aceh kali ini apabila lebih banyak masjid runtuh.

Demikian kata-kata yang diungkapkan oleh Ketua Panitia Masjid Jami Nur Abdullah, Gampong Paruh Keudeu, Kabupaten Pidie Jaya, Sahrul Abdullah yang mengulas kejadian itu.

Menurutnya, jika dibandingkan dengan gempa bumi besar disertai tsunami pada 2004, sedikit sahaja masjid yang runtuh, namun keadaan berlaku sebaliknya dalam bencana kali ini.

"Nasihat orang tua dahulu, perbanyakkan kegiatan beragama dan penuhilah masjid-masjid yang ada. Faktanya sekarang, masjid tidak banyak ada kegiatan dan tidak dipenuhi oleh jemaahnya," kata Sahrul seperti dipetik Antara News.

Mengulas lanjut, Shahrul berkata, tindakan membina terlalu banyak masjid dalam satu daerah juga mungkin salah satu faktor, kerana dianggap tidak mematuhi saranan ulama dan orang tua dahulu yang mensyaratkan pembinaan satu masjid sahaja dalam satu daerah.

"Tapi sekarang setiap daerah mempunyai sampai dua, tiga masjid," kata Sahrul.

Katanya, ulama dahulu juga mengajarkan supaya pembangunan sesebuah masjid juga harus hasil daripada muafakat jemaah masjid.

"Setelah memenuhi syarat daripada Ulama atau tokoh adat itu, barulah sebuah masjid boleh dibangun," katanya.

Oleh itu ujarnya;  "Ini adalah peringatan daripada ALLAH SWT kepada umatnya agar tidak sombong dan memenuhi kembali masjid-masjid yang ada.

Aceh sekali lagi dilanda gempa bumi berukuran 6.4 Skala Richter yang berlaku pada pagi Rabu 7 Disember lalu di daerah Pidiejaya, Aceh.

Kejadian menyebabkan lebih 100 mangsa maut dan beribu-ribu rakyat kehilangan tempat tinggal.

Sumber - Bernama

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...