Monday, January 28, 2013

Tahukah Anda Siapakah Bekas Isteri Najib dan Bekas Suami Rosmah Mansur?

Semua orang tahu Datin Rosmah ialah isteri kedua DS Najib. Bekas isteri PM Malaysia, Dato Seri Najib ialah seorang insan bernama Puteri Zainah binti Iskandar, perempuan pertama yang bersama Najib membina kehidupan. Siapakah Puteri Zainah ini? Dia adalah wanita pertama yang berada di sisi Najib. Wanita pertama yang berada di kiri Najib atas pelamin yang kilau gemilau. Wanita pertama yang menjadi teman tidur Najib yang sah. Wanita pertama yang meyendukkan nasi ke pinggan Najib. Wanita pertama yang mengambil baju dan seluar Najib untuk ke pejabat.

Betapa pun ada kuasa yang cuba menafikannya, namun sejarah dan biologi tidak boleh menafikan bahawa darah wanita ini ada dalam tubuh tiga orang anak perdana menteri itu; Mohd Nizar, 32, Puteri Norlisa, 28 dan Mohd Nasifuddin?
 


Puteri Zainah masih hidup dan masih sihat. Cebisan kenangan indah beliau dengan Najib mungkin masih terpampar di kepalanya. Dia juga berhak sebenarnya bercakap mengenai Najib.


Dahulunya ketika beliau masih menjadi isteri Najib, Puteri Zainah atau lebih dikenali dengan Ku Yie inilah yang mengikut Najib ke majlis-majlis kerajaan. Yang menemani Najib menziarahi rakyat di Pekan dan seluruh Pahang semasa Najib menjadi Menteri Besar Pahang dulu. Ku Yielah yang menjadi pujaan dan kesayangan Tun Puan Rahah.


Mungkin ada juga yang tak tahu, bekas suami Datin Rosmah Mansor ialah Farid Ismeth Emir iaitu pembaca berita Dunia Jam 10 RTM1. Antara anak perempuan Datin Rosmah Mansor dan Farid Ismeth ialah Azrene Soraya iaitu isteri kepada penyanyi yang juga pakar motivasi terkenal Dr Fazley.

Anda percaya entry tersebut?Untuk pengetahuan pembaca..nama penuh isteri Dr Fazley ialah Azrene Soraya binti Abd Aziz so macamana ayahnya adalah Farith Isthmeth Emir..
kadang-kadang internet ni banyak yang infonya salah...jangan percaya bulat-bulat apa yang anda baca...
Sekian..

Astroid Mendekati Bumi Februari 2013




 Sebuah asteroid dikatakan bakal mendekati bumi pada pertengahan Februari ini.

Asteroid dianggarkan bersaiz kecil itu dikenali sebagai 2012DA14 dijangka mendekati Bumi pada 15 Februari ini.

Ahli Astronomi berpendapat asteroid itu akan berada dalam orbit bulan sekitar 38,6243 kilometer (km) dan dalam orbit satelit Geosynchronous sejauh 418,429 km.

Asteroid 2012 DA14 mendekat pada jarak 35,000 km dari bumi. Perhitungan astronomi dari orbit asteroid dapat dipercayai berdasarkan rekod kejayaan puluhan tahun ketika Neil Amstrong menjadi manusia pertama menjejakkan kaki ke bulan 20 Julai 1969.

Tetapi apa yang akan berlaku ketika 2012DA14 mendekati bumi? Jawapannya adalah ‘mungkin tidak terjadi apa-apa’.

Kebanyakan orang tidak akan melihat atau menyedarinya kerana kehadiran asteroid tersebut tidak mengubah pusingan pasang surut air laut, ia juga  tidak menyebabkan gunung berapi.

Ketika kehadiran asteroid itu, pakar astrologi akan mengukur jarak tepat kedudukan bintang dan bulan dengan teleskop mikro.

Andainya asteroid  itu bersaiz 46 meter dan memintas bumi, ia masih tidak boleh menghancurkan bumi, tetapi kejadian itu akan meninggalkan kesan seperti kawah di kawasan ia mendarat. 

Peristiwa itu pernah terjadi pada 1908 di daerah terpencil di Rusia, di mana satu ledakan asteroid telah meratakan sebuah kawasan di situ hingga membentuk sebuah kawah dan melenyapkan pokok dan haiwan yang terdapat di situ.

Mungkin sekiranya 2012 DA14 mendarat ke bumi kejadian sama dijangka berlaku. Ahli astrologi juga mengharapkan asteroid itu mendarat di laut dan bukannya di kawasan pembangunan kerana dikhuatiri binaan akan musnah sama seperti pokok dan haiwan yang lenyap
ketika kejadian di Rusia.

Ahli astronomi di Observatorio Astronomico de La Sagra di Spanyol menemui 2012 DA14 pada awal 2012. Ia menyerupai bumi dan pusingan orbitnya juga menyamai pergerakan bumi iaitu mengelilingi matahari.

Pastinya, Asteroid 2012 DA14 akan menghampiri bumi pada 15 Februari 2013. perkara ini bakal mendapat perhatian orang ramai. - Earthsky.org

Apa itu asteroid?

Asteroid ialah planet minor atau planetoid. Ia berukuran lebih kecil daripada planet, tetapi lebih besar daripada meteoroid dan selalu berada dalam orbit planet Neptunus. Asteroid berbeza dengan komet dari struktur visualnya. Komet mempunyai 'ekor' sementara asteroid hanya berbentuk seperti ketulan batu.

- SINAR HARIAN

Thursday, January 17, 2013

Bruce Lee : Hidup dan Matinya Masih Hangat Di Perkatakan!


Di Malaysia, isu kematian Bruce Lee sering dikaitkan dengan pertarungan maut dalam bentuk seni beladiri yang memaparkan kehebatan sesebuah atau sesuatu seni beladiri. Ingat ketika saya masih kecil dan remaja, sering kedengaran isu kematian Bruce Lee disebabkan pertarungan maut melibatkan Dicky Zulkarnain (pelakon beladiri Indonesia). Penulis sendiri hampir percaya 100% pada masa itu. Mahu tidak? Sebagai seorang pesilat pasti bangga apabila ada pesilat menumbangkan raja kung-fu.

Beberapa dekad selepas itu muncul lagi satu pendedahan yang kononnya Bruce Lee matikan akibat terkena buah pukulan maut persilatan dari Malaysia pula. Agak mengejutkan, kenapa sekarang baru nak di war-warkan isu itu? Kenapa tidak diwar-warkan pada masa peristiwa kematian Bruce Lee. Lebih memalukan ianya melibatkan imej persilatan seni silat melayu di Malaysia yang penuh tradisi adab, tertib yang melambangkan kehebatan sebenar seni silat melayu Malaysia! Bukan itu sahaja, boleh dikatakan seluruh dunia, seluruh negara ada versi tersendiri berhubung kematian Bruce Lee yang memanjangkan ‘talian hayat’ sehingga ke hari ini walaupun hayat sebenarnya sudah lama bertitik noktah...

Pertarungan dalam Filem Way of the Dragon bersama Chuck Norris (juara karate Amerika) yang juga pelakon...
Kematian Bruce Lee sangat mengejutkan, unik dan penuh misteri. Bahkan ada yang tidak masuk akal langsung. Pelbagai cerita tentang kematiannya berkemunandang, antaranya;

1] Dibunuh oleh kumpulan samseng (yang nyata bukan KL Gangster {saja berlawak}) kerana tidak membayar wang perlindungan, suatu kelaziman dalam dunia perfileman Hong Kong saat itu.

2] Dibunuh pendekar shaolin yang marah kerana Bruce Lee telah menyebarkan ilmu dan rahsia kung fu kepada bangsa asing.

3] Terkena sumpahan kerana membeli rumah berhantu.

4] Bruce Lee meninggal di saat berasmara dengan Betty Ting Pei.

5] Kebanyakan orang Cina yakin Bruce mati kerana latihannya sendiri yang memang berat.

Berpandukan fakta perubatan, Bruce Lee meninggal setelah mengalami koma mengejut disebabkan berlaku Cerebral Edema, iaitu pembengkakan otak akibat pencairanan yang berlebihan. Fakta-fakta ini adalah sebahagian spekulasi, tetapi ada bermacam-macam versi yang ada masuk akal dan ada yang luar dari kotak fikiran kita. Di bawah, adalah antara fakta-fakta yang boleh kita kongsikan bersama-sama hal-hal mengenai Bruce Lee.

1] Bruce Lee bukan 100% berdarah cina, ibunya Grace Lee adalah kacukan Cina dan Jerman (Aryan), jadi boleh dikatakan Bruce Lee memiliki 1/4 darah Jerman.

2] Bruce Lee berlakon buat kali pertama ketika berusia 3 bulan. Beliau dibawa ayahnya, seorang yg cukup terkenal dalam Opera Cina.

3] Sebuah surat tulisan tangan Bruce Lee untuk memotivasikan dirinya sendiri dengan judul “My Definite Chief Aim” terjual dengan harga US$29,500.

4] Kepantasan pukulan tangan Bruce Lee adalah 1/500 detik dari jarak sekitar satu meter ke sasarannya.

5] Bruce Lee seorang yang sangat kuat tenaganya, beliau boleh melakukan pull-up sebanyak 50 kali dengan satu tangan. Bolo Yeung (aka Chong Li-dalam filem Bloodspot) merupakan bekas juara bina badan gagal menyainginya.

6] Bruce Lee berkebolehan membuat push-up dengan satu tangan hanya menggunakan dua belah jari (ibu dan jari telunjuk) dan kadang dengan dua tangan.

7] Bruce Lee mempopularkan teknik ‘one inch punch’ iaitu tinju dari jarak satu inci.

8] Pada umur 13 tahun Bruce Lee berguru pada Yip Man untuk belajar Wing Chun.

9] Terdapat tiga murid Bruce Lee yang pernah memenangi kejuaraan karate dunia, mereka ialah Chuck Norris, Joe Lewis dan Mike Stone.

10] Di Amerika, Bruce Lee mengajarkan kung fu kepada semua bangsa kerana itu beliau disanggah oleh perguruan kung fu lain dengan tuduhan membocorkan rahsia beladiri Cina pada bangsa lain.

11] Filem, Dragon : The Bruce Lee Story yang dilakonkan oleh Jason Scott Lee adalah filem yang sangat tidak menggambarkan cerita sebenar Bruce Lee. Di filem tersebut Bruce Lee menjadi lumpuh disebabkan kecederaan hasil pertarungan sulit dan duduk di kerusi roda. Dalam kejadian sebenar, kecederaan Bruce Lee disebabkan oleh latihan beliau yang terlalu berat dan menyebabkan tulang belakangnya cedera, dan sebenarnya dia tidak pernah duduk di kerusi roda.

12] Semasa proses ‘istirehatnya’ dari cedera tulang belakangnya Bruce Lee selama enam bulan, terciptalah buku “Tao of Jeet Kune Do” yg menjadi ‘best-seller’ di seluruh dunia.

13] Sebelum kematian Bruce Lee, Pa Kua (sejenis azimat dipercayai dapat menangkis semangat jahat) pada rumah Bruce Lee telah jatuh sebagai tanda ajalnya sudah tiba.

Otot sempurna Bruce Lee antara faktor X yang menyebabkan kita terpesona melihat kelebihannya...
Apa-apapun spekulasi, khabar angin atau fakta, saya percaya ianya pasti melibatkan satu kes yang lebih besar dari apa yang anda jangka. Saya lebih percayakan KONSPIRASI telah berlaku pada diri Bruce Lee yang menjadi dalang atau punca kematian sebenarnya. Fakta-fakta yang kita dengar dan lihat di dada akhbar atau di media elektronik adalah sekadar fakta yang masih misteri dan belum terbukti kebenarannya. Walaupun konspirasi ini jarang kita dengar tetapi faktanya yang logik telah menarik saya mengikutinya.

Mengikut fakta konspirasi, Bruce Lee mati akibat ‘pembunuhan terancang’ oleh syarikat pesaingnya. Kehebatan dan populariti Bruce Lee ketika itu telah membantu syarikat produksi yang asalnya kecil iaitu Golden Harvest mengatasi syarikat ‘gergasi’ perfileman di Hong Kong. Bimbang akan kejatuhan dan berkemungkinan akan ‘bankrup’ penangan dek Bruce Lee. Senario itu ada kaitan dengan keenganan Bruce Lee bekerjasama dengan syarikat terbabit yang dahulu memandang Bruce Lee sebagai ‘sampah’ dan tidak percayakan kebolehannya.

Punca keenganan Bruce Lee menyertainya disebabkan beliau pernah ‘ditolak’ oleh syarikat berkenaan, sebaliknya syarikat kerdil seperti Golden Harvest yang pertama memberikan beliau peluang sehingga berjaya. Oleh itu, Bruce Lee bertekad tidak akan membantu balik sesiapa yang pernak ‘menolaknya’ dulu. Telahan Bruce Lee benar, bermula dengan filem pertama The Big Boss, diikuti Fist of Fury, The Way of Dragon, usahasama dengan Hollywood Enter the Dragon dan yang terakhir, Game of Death (tak sempat habis), telah menaikkan nama Bruce Lee serta memberi keuntungan berlipat-ganda buat Golden Harvest yang hampir-hampir bungkus pada asalnya.

Melihat keadaan itu, pihak yang berkaitan dengan syarikat yang hampir-hampir bankrup ini telah merancang pakatan sulit untuk ‘menyingkirkan’ Bruce Lee. Setelah mendapat ‘jalan’, mahu atau tidak, Bruce Lee mesti dihapuskan untuk selama-lamanya, bukan setakat di arena perfileman tetapi dalam hayatnya. Mungkin ada sesuatu yang tersembunyi disebalik kata pemilik Golden Harvest yang turut menaikkan Jackie Chan, Sammo Hung dan Yuen Biao selepas itu. "Jadi garis besarnya, itu adalah kecelakaan," kata Raymond Chow yang juga merupakan salah satu perintis mendirikan studio filem Golden Harvest yang sangat popular di Hong Kong.

Sebenarnya Raymond Chow terkilan dengan pemergian Bruce Lee yang sedang memuncak naik, dan terpaksa meneruskan produksi filem GAME OF DEATH yang juga dibintangi oleh Bruce Lee separuh jalan. "Saya tidak berfikir tentang hal lain seperti masalah ini. Pada saat ini hal yang terpenting adalah saya merasa kehilangan seorang teman yang sangat baik," ujarnya. Kematian Bruce Lee memang masih menyimpan misteri sehingga ke saat ini, banyak pihak yang berspekulasi tentang penyebab kematiannya. Namun mantan produser filem Bruce Lee, Raymond Chow, memberikan pendedahan yang tegas bahawa kematian bruce Lee adalah ‘kecelakaan’. Apakah Kecelakaan itu? Itulah konspirasi yang telah berlaku keatas Bruce Lee yang akan saya kupas lagi pada keluaran yang akan datang...

Wednesday, January 16, 2013

Keputusan Liga Super Malaysia


Berikut keputusan perlawanan bola sepak Liga Super yang berlangsung di beberapa stadium malam tadi: 

Pahang 2 Negeri Sembilan 1 


Terengganu 1 Selangor 2 

Angkatan Tentera 3 T-Team 0 

Kelantan 1 Johor Darul Takzim FC 1 

Perak 0 Felda United FC 1 

Selangor PKNS FC 1 Lions XII FC 0 


Sumber Bharian.

Perodua panggil semula 74,000 varian baru Myvi, gantikan kolum stering

Perodua memanggil semula 74,000 varian Myvi baru, yang dibina antara Mac 2011 dan Mac 2012, menerusi kempen langkah pencegahan lajur stereng kuasa elektronik (EPS) model berkenaan. 


Pembuat kereta kompak itu berkata, ia bertujuan memastikan pemilik Myvi baru menikmati prestasi optimum kenderaan masing-masing. 




Pengarah Urusannya, Datuk Aminar Rashid Salleh berkata, kempen itu perlu memandangkan prestasi kereta mungkin tidak berada pada kedudukan terbaik dan mungkin menjejaskan sebahagian respons masa pemandu pada kelajuan rendah. 


"Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Perodua, masalah itu boleh dikesan apabila penunjuk EPS menyala, dan pemandu mendapati rasa berat pada kelajuan antara 30 dan 40 kilometer sejam. 

"Ini boleh dibaiki sementara dengan mematikan enjin dan menghidupkan semula kereta, namun untuk pembaikan kekal dan mengurangkan kemungkinan risiko ke atas pelanggan, kami meminta mereka membuat temu janji di mana-mana 170 pusat servis kami di seluruh negara untuk penggantian lajur EPS," katanya menerusi satu kenyataan. 

Aminar berkata, syarikat kereta itu sudah menghantar surat makluman kepada pelanggan yang terbabit, dan Perodua akan menyerap semua kos penggantian lajur EPS terbabit. 

Tempoh akhir kempen itu tidak ditetapkan. 
Pelanggan bagaimanapun digalakkan membuat temu janji secepat mungkin memandangkan lebih baik untuk mereka memastikan penggantian dilakukan dengan lancar dan teratur. - BERNAMA 

Saturday, January 12, 2013

Gambar Perhimpunan HKR112 KL112 di Stadium Merdeka

Gambar Perhimpunan HKR112 KL112 di Stadium Merdeka










Ok sekarang kita kira berapa orang yang datang ke perhimpunan ni..Kiraan pro pembangkang dengan pro kerajaan tak sama..thats the problem..Seperkara lagi walau berjuta yang datang berhimpun HKR, tapi SPR adalah milik uncle Najib, BN, UMNO dan yang seangkatan dengannya, boleh main tipu petik jari je. Ko ada?

Monday, January 7, 2013

Petua Menjadi Suami Mithali


10 PETUA MENJADI SUAMI MITHALI

1. Isteri adalah manusia 
Mereka adalah kaum wanita yang penuh dengan perasaan emosi. Apabila mereka reda dan bahagia dengan setiap perkara yang mereka lakukan, maka perasaan mereka tenang dan gembira. Namun, jika mereka tertekan dengan apa yang berlaku, emosi mereka mulai berkecamuk dan sering ingin mencari jalan keluar daripada masalah yang mereka hadapi.

2. Dengar pendapat isteri 
Suami isteri perlu sering bertukar-tukar pendapat tidak kira taraf pendidikan atau profesionalisme mereka. Isu semasa boleh dijadikan sebagai 'ice-breaking'. Kemudian, berbincanglah mengenai hal rumah tangga dan masa depan. Suami boleh bertanyakan pandangan isteri mengenai masalah kerjanya. Malah, isteri tentu berminat hendak mengetahui 'gosip' pejabat selepas seharian berhempas pulas di rumah. Dari situ isteri dapat mengenali karektor rakan pejabat suami secara tidak langsung.

3. Beri pujian kepada isteri 
Jangan lokek memberi pujian kepada isteri dengan mengatakan dia cantik dan kemas. Pujian ini penting untuk menaikkan semangat isteri tatkala semangatnya hilang dan luntur. Memanglah wajar isteri penat jika dia terpaksa bangun pagi seawal lima pagi bagi memastikan semuanya beres demi kemudahan suami dan anak-anak. Kemudian tidur pula paling lewat kerana sibuk menyediakan persiapan untuk esok hari. 

4. Menganggap pasangan seperti diri sendiri 
Menganggap pasangan sebagai diri sendiri yang harus dihargai, dibelai, dihormati, disayangi dan dikasihi. Semua orang suka dibelai dan dikasihi lebih-lebih lagi pasangan suami dan isteri. Mengapa selepas berkahwin cinta tidak sehangat sewaktu bercinta. Inilah yang sering diabaikan oleh kebanyakan pasangan. Sedangkan pasangan anda adalah cermin diri anda sendiri. Ke mana juga anda pergi potret wajahnya perlu anda bawa bersama. Jika ini diamalkan selalu, rumah tangga akan menjadi bahagia. 

5. Ingat tarikh penting 
Manusia memang suka dihargai dan dikejutkan dengan pemberian hadiah oleh sesiapa saja apatah lagi daripada orang yang disayangi. Jika suami seorang yang prihatin dan menyayangi isterinya, apalah salahnya jika dia memberikan hadiah kepada isterinya. Hadiah tidak perlu terlalu mahal. Cukup sekadar seutas jam atau sehelai tudung sempena meraikan hari lahir. Jika 'budget' anda tidak mencukupi, sekuntum bunga dan sekeping kad sudah memadai. Hati isteri akan tersentuh dengan pemberian hadiah dan lebih terharu jika anda sempat menulis sepatah dua kata penghargaan di dalamnya seperti "Terima kasih di atas segala pengorbanan sayang selama ini". 

6. Penuhi hajat isteri 
Bukan semua hajat isteri boleh dipenuhi oleh suami. Jika isteri berhajatkan sebuah mesin basuh atau mesin jahit, suami mungkin terpaksa berfikir dua atau tiga kali sebelum memenuhinya. Bagaimanapun, jika anda tidak berjaya memenuhi hajat isteri untuk masa yang terdekat, simpanlah hajat isteri anda itu dan tunaikanlah apabila anda berpeluang kelak. Bukankah pemberian itu melambangkan anda suami yang amat menghargai pengorbanan isteri? 

7. Bantu ringankan tugas isteri 
Suami perlu turun padang membantu isteri, jika setiap hari isteri anda bertungkus lumus memasak, membasuh dan mengemas rumah. Jika anda tidak mahir memasak makanan yang berat seperti lauk pauk cukup sekadar menggoreng ikan atau telur. Cuba perhatikan isteri anda yang sedang menikmati makanan yang anda masak. Tentu dia berasa gembira dan tersenyum. 

8. Isteri bukan pembantu rumah 
Kebanyakan suami menganggap kerja rumah adalah tanggungjawab isteri 100 peratus. Walhal dalam Islam sendiri tidak ada hukum yang mengatakan bahawa isteri wajib melakukan kerja rumah. Cuma, ajaran Islam mengatakan wanita berkahwin yang taat dengan suami dan Tuhan, menjaga harta dan maruah suami dengan sebaik akan dijamin masuk syurga. Itu saja. Atas jaminan inilah ramai wanita tidak berkira dengan kerja rumah yang mereka lakukan selama ini. 

9. Bawa isteri berehat 
Kebanyakan suami menganggap berjauhan daripada isteri adalah suatu kebebasan baginya kerana isteri tidak dapat menghidu apakah yang dilakukan di belakangnya. Kini, anda cuba terbalikkan situasi ini. Sentiasa bawa isteri berjalan-jalan dan berehat di tempat peranginan yang menarik. Walaupun ia nampak remeh, setiap isteri pasti akan menghargai saat manis itu. 

10. Ciuman khas untuk isteri 
Cuba anda tanya diri sendiri bilakah kali terakhir anda mencium dahi isteri anda ketika dia berehat selepas begitu penat bekerja. Tahukah anda ciuman anda di dahi atau kucupan di bibirnya dapat menghilangkan segala kepenatan dan tekanan pada dirinya hari itu. Begitulah kuatnya kuasa ciuman suami kepada isteri.

Dipetik dari : @[473053892717143:274:Keharmoniaan Rumahtangga Dan Keluarga Muslim]
‎10 PETUA MENJADI SUAMI MITHALI

1. Isteri adalah manusia
Mereka adalah kaum wanita yang penuh dengan perasaan emosi. Apabila mereka reda dan bahagia dengan setiap perkara yang mereka lakukan, maka perasaan mereka tenang dan gembira. Namun, jika mereka tertekan dengan apa yang berlaku, emosi mereka mulai berkecamuk dan sering ingin mencari jalan keluar daripada masalah yang mereka hadapi.

2. Dengar pendapat isteri
Suami isteri perlu sering bertukar-tukar pendapat tidak kira taraf pendidikan atau profesionalisme mereka. Isu semasa boleh dijadikan sebagai 'ice-breaking'. Kemudian, berbincanglah mengenai hal rumah tangga dan masa depan. Suami boleh bertanyakan pandangan isteri mengenai masalah kerjanya. Malah, isteri tentu berminat hendak mengetahui 'gosip' pejabat selepas seharian berhempas pulas di rumah. Dari situ isteri dapat mengenali karektor rakan pejabat suami secara tidak langsung.

3. Beri pujian kepada isteri
Jangan lokek memberi pujian kepada isteri dengan mengatakan dia cantik dan kemas. Pujian ini penting untuk menaikkan semangat isteri tatkala semangatnya hilang dan luntur. Memanglah wajar isteri penat jika dia terpaksa bangun pagi seawal lima pagi bagi memastikan semuanya beres demi kemudahan suami dan anak-anak. Kemudian tidur pula paling lewat kerana sibuk menyediakan persiapan untuk esok hari.

4. Menganggap pasangan seperti diri sendiri
Menganggap pasangan sebagai diri sendiri yang harus dihargai, dibelai, dihormati, disayangi dan dikasihi. Semua orang suka dibelai dan dikasihi lebih-lebih lagi pasangan suami dan isteri. Mengapa selepas berkahwin cinta tidak sehangat sewaktu bercinta. Inilah yang sering diabaikan oleh kebanyakan pasangan. Sedangkan pasangan anda adalah cermin diri anda sendiri. Ke mana juga anda pergi potret wajahnya perlu anda bawa bersama. Jika ini diamalkan selalu, rumah tangga akan menjadi bahagia.

5. Ingat tarikh penting
Manusia memang suka dihargai dan dikejutkan dengan pemberian hadiah oleh sesiapa saja apatah lagi daripada orang yang disayangi. Jika suami seorang yang prihatin dan menyayangi isterinya, apalah salahnya jika dia memberikan hadiah kepada isterinya. Hadiah tidak perlu terlalu mahal. Cukup sekadar seutas jam atau sehelai tudung sempena meraikan hari lahir. Jika 'budget' anda tidak mencukupi, sekuntum bunga dan sekeping kad sudah memadai. Hati isteri akan tersentuh dengan pemberian hadiah dan lebih terharu jika anda sempat menulis sepatah dua kata penghargaan di dalamnya seperti "Terima kasih di atas segala pengorbanan sayang selama ini".

6. Penuhi hajat isteri
Bukan semua hajat isteri boleh dipenuhi oleh suami. Jika isteri berhajatkan sebuah mesin basuh atau mesin jahit, suami mungkin terpaksa berfikir dua atau tiga kali sebelum memenuhinya. Bagaimanapun, jika anda tidak berjaya memenuhi hajat isteri untuk masa yang terdekat, simpanlah hajat isteri anda itu dan tunaikanlah apabila anda berpeluang kelak. Bukankah pemberian itu melambangkan anda suami yang amat menghargai pengorbanan isteri?

7. Bantu ringankan tugas isteri
Suami perlu turun padang membantu isteri, jika setiap hari isteri anda bertungkus lumus memasak, membasuh dan mengemas rumah. Jika anda tidak mahir memasak makanan yang berat seperti lauk pauk cukup sekadar menggoreng ikan atau telur. Cuba perhatikan isteri anda yang sedang menikmati makanan yang anda masak. Tentu dia berasa gembira dan tersenyum.

8. Isteri bukan pembantu rumah
Kebanyakan suami menganggap kerja rumah adalah tanggungjawab isteri 100 peratus. Walhal dalam Islam sendiri tidak ada hukum yang mengatakan bahawa isteri wajib melakukan kerja rumah. Cuma, ajaran Islam mengatakan wanita berkahwin yang taat dengan suami dan Tuhan, menjaga harta dan maruah suami dengan sebaik akan dijamin masuk syurga. Itu saja. Atas jaminan inilah ramai wanita tidak berkira dengan kerja rumah yang mereka lakukan selama ini.

9. Bawa isteri berehat
Kebanyakan suami menganggap berjauhan daripada isteri adalah suatu kebebasan baginya kerana isteri tidak dapat menghidu apakah yang dilakukan di belakangnya. Kini, anda cuba terbalikkan situasi ini. Sentiasa bawa isteri berjalan-jalan dan berehat di tempat peranginan yang menarik. Walaupun ia nampak remeh, setiap isteri pasti akan menghargai saat manis itu.

10. Ciuman khas untuk isteri
Cuba anda tanya diri sendiri bilakah kali terakhir anda mencium dahi isteri anda ketika dia berehat selepas begitu penat bekerja. Tahukah anda ciuman anda di dahi atau kucupan di bibirnya dapat menghilangkan segala kepenatan dan tekanan pada dirinya hari itu. Begitulah kuatnya kuasa ciuman suami kepada isteri.

Khabar Angin Ribut Tropika Sonamu



Majlis Keselamatan Negara (MKN) memberi amaran berikut kepada penduduk di Pantai Timur yang diramal bakal dilanda ribut Sonamu bermula hari ini. Patuhi arahan MKN dan elakkan berada di kawasan rendah yang mudah dinaiki air.

Menurut pakar petir, Hartono Zainal Abidin, ribut kali ini mungkin lebih merbahaya berbanding pada 2001.
Kata Hartono, ribut tersebut bukan sahaja menjejaskan penduduk Pantai Timur, malah tempiasnya boleh terkena seluruh Semenanjung Malaysia.

Kali terakhir Malaysia dilanda ribut sebegitu pada 2001 di mana ia mengakibatkan tanah runtuh dan banjir lumpur di Gunung Pulai sekali gus mengorbankan 5 nyawa.

Sebelum ini, Jabatan Meteorologi memberi amaran ribut kuat akan melanda bahagian Pantai Timur antara 7 hingga 9 Januari yang membawa bersama angin kencang dan menyebabkan laut bergelora.

Nasihat Ribut Tropika
Di keluarkan pada 06:00PM 07 Januari 2013
Peringkat : Ribut Tropika (SONAMU).
Masa Pencerapan : 5:00 petang, 7 Januari 2013.

Kedudukan : Latitud 6.3 Utara; Longitud 108.3 Timur; kira-kira 534 km ke Tenggara Ho Chi Minh City, Vietnam.

Pergerakan : Perlahan ke arah Selatan-Barat Daya.
Jarak dari Bandar terdekat : Kira-kira 567 km ke Timur Laut Dungun, Terengganu.
Kesan terhadap Malaysia : Keadaan ini boleh menyebabkan angin kencang dan laut bergelora di perairan Laut China Selatan.

Entri akan dikemaskini dari masa ke semasa.

Wassalam, Wa'allahhualam.

Saturday, January 5, 2013

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2013


Jadual pembayaran gaji kakitangan awam 2013

Johan Sakit Tidak Dibenarkan Sertai Maharaja Lawak Mega



KUALA LUMPUR, 3 JAN 2013: Dalam debaran menanti isterinya melahirkan anak yang ketiga, Johan yang sedang rancak beradu nasib dalam Maharaja Lawak Mega 2012 (MLM) bersama Zizan baru saja selamat menjalani pembedahan di bahagian lutut pada 29 Disember lalu.

Atas alasan itu, Johan dinasihatkan doktor agar bercuti selama tiga hingga enam bulan serta tidak dibenarkan beraksi dalam MLM.

Berkongsi situasi yang menimpa suaminya itu, Ozlyn yang sarat mengandung memberitahu Johan kini sedang dirawat di Hospital Prince Court, Kuala Lumpur dan masih menerima ubat tahan sakit.

"Dia sudah lama sakit. Ligamen dia sudah putus manakala meniscus dia pula koyak. Ini semua disebabkan dia kerap main futsal dan terlalu aktif. Doktor pun memberitahu saya bahawa sakitnya itu sudah pun lama.

"Sekarang ini, Johan terpaksa berehat tiga hingga enam bulan. Malah, dia masih terima ubat tahan sakit dan sedang menjalani fisiotrapi. Setakat ini, doktor tidak benarkan dia sertai MLM. Jika dia mahu, dia perlu membuat rakaman MLM di hospital. Sekarang ini pun, kaki dia masih lagi bengkak," katanya kepada murai.com.my.

Sungguhpun berada dalam keadaan sakit, Johan nyata masih sempat menyembunyikan perasaan sakitnyaitu.

"Saya sihat cuma kaki saya saja sakit. Bila sakit menyerang, saya akan meracau untuk menahan kesakitan. Sebenarnya, ligemen kaki saya sudah putus. Ia berlaku tiga hari sebelum MLM minggu lalu, peha saya terpusing dan waktu itu, ligemen saya dah putus dan Meniscus koyak.

"Sekarang, saya sedang menjalani rawatan dan kena jaga kesihatan. Tidak guna kalau saya tetap di MLM dengan ketepikan kesihatan saya. Kalau ada rezeki saya di MLM, adalah.Saya tidak mahu meraih simpati. Saya yang ingin jalani pembedahan untuk jaga kesihatan saya.

"Ini adalah ujian dari Allah. Saya perlu sihat untuk keluarga saya. Lebih-lebih lagi buat isteri saya yang sedang menunggu waktu bersalin. Saya kena sihat untuk dia dan ini adalah tanggungjawab saya sebagai ketua keluarga," ujarnya.

Cara Daftar Rebet Telefon Pintar 3G RM200




Belia yang berusia antara 21 dan 30 tahun boleh mula memohon rebet RM200 bagi pembelian telefon pintar 3G terpilih daripada pengedar berdaftar mulai 1 Januari 2013.
    
Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Datuk Mohamed Sharil Tarmizi berkata permohonan di bawah Pakej Komunikasi Belia itu boleh dibuat menerusi pendaftaran dalam talian di http://nbi.skmm.gov.my/.

Skim itu berasaskan siapa cepat dia dapat dan khas bagi 1.5 juta belia yang layak yang boleh mendapatkan telefon pintar itu selagi stok masih ada, katanya dalam satu kenyataan semalam.

Mohamed Sharil berkata belia yang layak menikmati rebet RM200 itu boleh membeli telefon pintar 3G terpilih  daripada pengedar terpilih dan ejen yang dilantik oleh penyedia perkhidmatan.
    
"Tujuannya ialah untuk memperluaskan insentif itu merangkumi belia daripada kalangan berpendapatan rendah yang masih belum menggunakan telefon pintar dan tidak mampu untuk menaik taraf telefon lama 2G mereka kepada telefon pintar 3G yang asas.
      
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan rebet RM200 sekali sahaja bagi pembelian telefon pintar 3G kepada 1.5 juta belia yang layak menerusi Pakej Komunikasi Belia ketika membentangkan Belanjawan 2013 pada September lepas dalam usaha memberi belia akses kepada gerbang maklumat.
      
"Syarikat telekomunikasi yang mengambil bahagian dan operator rangkaian maya mudah alih akan menawarkan tidak lebih daripada lima dan mungkin sehingga 10 atau 12 model di bawah inisiatif itu menerusi kedai pengedar mereka.

"Oleh itu, belia seharusnya mencari logo 'Pakej Komunikasi Belia' yang akan dipaparkan pada kain rentang dan bunting di kedai itu atau mereka juga boleh menyemak laman web penyedia perkhidmatan bagi mendapatkan senarai telefon pintar dan kedai pengedar yang mengambil bahagian," katanya.
    
Beliau berkata berdasarkan kajian yang dijalankan oleh SKMM, lebih 90 peratus pengguna berada dalam segmen prabayar tetapi syarikat telekomunikasi hanya menyediakan insentif telefon bimbit bagi kontrak pascabayar.

Sementara itu, Mohamed Sharil berkata pemilik perniagaan kecil berumur antara 18 dan 65 tahun boleh mula memohon geran RM1,000 menerusi 'Get Malaysian Business Online' mulai Selasa depan (1 Jan), juga dengan mendaftar dalam talian dihttp://nbi.skmm.gov.my/.
    
Beliau berkata usahawan kecil yang mendaftar di laman web dan memenuhi semua terma serta syarat akan menerima geran RM1,000 daripada SKMM yang akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank tempatan pemohon yang berjaya.
    
- BERNAMA

Wednesday, January 2, 2013

Gelaran dan Pangkat Dalam Keluarga

Dibawah ini adalah senarai pangkat, gelaran atau cembungan dalam keluarga yang popular di kampung saya.

1. Long
2. Engah
3. Dee
4. Tam
5  Teh
6  Andak
7. Anjang
8  Chu
9.  Cik
10. Embong
11. We

Menurut ceritanya nama-nama ini ada hubungkaitnya dengan keadaan dan susunatur dalam keluarga seperti nama Long bagi anak yang sulung, Engah bagi yang tengah, Dee bagi yang ketiga, Tam ini mungkin anak ini di lahir hitam sikit  agaknya akhirnya  disebut Tam , Teh berasal drp perkataan putih, anak yang ini putih sikit pada adik beradik yang lain agaknya. Andak berasal drp perkataan pandak atau pendek , Chu berasal drp perkataan bongsu mengikut ceritanya keluarga tersebut masih mendapat anak lagi selepas itu ingat bongsu dah, namun ada sesetengah org menletakan nama chu ini untuk anak yang bongsu sekali, jika sudah dipastikan sudah tidak memilik anak lagi keknya kadang tu dah bongsu lama datang pulok anak yang seterusnya - Cik yang berasal drp perkataan kecik, mungkin anak ini kecik sikit pada yang lain di panggil Cik sahaja. Embong ada dua pendapat yang dikaitkan nama ini pertama anak ini selalu sangat kembong dan yang kedua perangainya sikit sombong lalu dia dipanggil embong. Sementara perkataan nama we kata deme dah tua tapi masih di kurniakan anak lagi dalam lain perkataan dah tua-tua masih beranak lalu anak itu disebut We.

Tuesday, January 1, 2013

Selamat Pengantin Baru Diriku & Selamat Tahun Baru!!


Tanggal peghujung 2012 iaitu 21/12/2012 saya telah bernikah dan diiringi majlis resepsi pada 22 & 23 haribulan 12 tahun 2012 masihi. Semua berjalan lancar terima kasih kepada semua yang menjayakannya. Berjaya juga ingin menamatkan zaman bujang ketika umur 26 tahun. Sedang molek untuk menjadi seorang hero hahaha.


Foto
Majlis resepsi pada 22/12/2012

Foto
Majlis resepsi pada 23/12/2012

Semoga di tahun 2013 yang baru menjelma ini diucapkan supaya semuanya selamat dan sentiasa dipermudahkan, panjang umur dan murah rezeki. Selamat tahun baru 2013!! Semoga amalan kita ditahun-tahun yang lepas akan diampunkan oleh Allah dan menambahkan lebih amalan pada tahun baru ini..Aaamen

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...