Thursday, July 26, 2012

Khasiat Petai dalam Menyihatkan Badan

Aroma petai memang terkadang kurang menyenangkan bagi sesetengah orang.Tapi bagi sebahagian orang ianya boleh membangkitkan selera makanMenurut kajianpetai mengandungi asid amino yang sangat bermanfaat bagi tubuh badan.

Tumbuhan yang mempunyai nama latin Parkia Speciosa ini sangat popular di negara-negara Asia TenggaraPetai dijadikan campuran berbagai masakan keranarasanya yang sangat khas dan dan boleh memperkaya rasa dan aroma masakan

Anda pasti sudah sedia maklum dengan sambal petaisambal tempoyak petai atau sebarang jenis masakan yang ditambah petaihingga kepada petai yang dibakarmahupun direbus atau di jerukan. Dengan mengambil petaiternyata boleh membuat kulittulangdan rambut kita menjadi lebih sihat mengikut kajiannya.

Menurut data World Agroforestry Centre (WAC), petai mengandungi sebatian yang disebutcystineIni merupakan sebatian sulfur yang mengandungi asid amino dan sangat penting bagi pembentukan sel kulittulang dan rambut.

  
Cystine ini juga diperlukan dalam pembentukan glutathionesalah satu zatantioksidan yang berfungsi menghalang radikal bebasBagi anda yang mempunyaigangguan kadar gula darah yang tinggi, tak ada salahnya mengambil petai.Sebabnya, sebatian pada petai diketahui boleh menurunkan level kadar gula dalamdarah.

Namunpastikan anda mengambil petai ini, dengan cara tidak berlebihanIni adalah disebabkan beberapa kajian menyebutkan petai boleh membahayakan buah pinggang jika sekiranya diambil dengan kadar yang berlebihan..

No comments:

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...