Monday, August 13, 2012

Cara Membuat Kuih Bahulu

Hari raya hampir tiba lagi, pasti ramai yang tercari-cari resepi kuih raya kan, kuih raya seperti bahulu, semperit, almond london, rempeyek, loyang dan sebagainya adalah kuih raya yang sering disajikan. Kali nie saya nak share cra membuat kuih bahulu.

Kuih Bahulu adalah sejenis kuih tradisional yang sering dibuat oleh ibu-ibu kita dahulu apabila tiba hari raya. Cara membakarnya pula agak berbeza, kerana dahulu bahulu dibakar mengunakan dulang yang berisi pasir dan diletakan bara arang kayu diatas penutupnya untuk meratakan haba.

Bahan-bahan:
1 mangkuk telur ayam
1 mangkuk gula pasir
1/2 kilogram tepung gandum
Sedikit minyak.

Cara menyediakan:
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan sehingga sebati.
3. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak.
4. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
5. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet.
6. Untuk meringankan kuih bahulu, panaskan tepung dalam oven tapi jangan terlalu lama, agak-agak hangat.
7. Bakar pada suhu bakar 200C sehingga bahulu kekuningan.Cara Membuat Kuih Bahulu, resepi kuih bahulu, cara memasak kuih bahulu, kuih raya tradisional, kuih raya popular, juadah hari raya, bagaimana memasak kuih bahulu, hari raya

No comments:

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...