Tuesday, October 30, 2012

Taufan Sandy Ribut Paling Dahsyat di Dunia


 

 Semua pengangkutan awam New York, Amerika Syarikat seperti kereta api bawah tanah, bas dan kereta api antara wilayah dihentikan berikutan ketibaan badai Taufan Sandy, yang disifatkan sebagai paling membahayakan.

Pihak berkuasa tempatan arah sistem pengangkutan ditangguhkan kerana dikhuatiri berlakunya banjir dan kerosakan angin akibat taufan yang dijangka melanda pantai timur laut Amerika.

Manakala, pihak berkuasa Pelabuhan New York dan New Jersey, yang mengendalikan lima lapangan terbang di wilayah New York turut melakukan tindakan sama dengan membatalkan semua jadual penerbangan domestik dan antarabangsa mulai semalam.

“Kami jangkakan akan berlaku gangguan teruk dan berterusan sehingga Rabu,” katanya.

Sementara itu, semua pasaran saham AS juga ditutup awal semalam, bagi menghentikan segala urusan pelaburan.

Semua penduduk juga giat melakukan tebing penghalang dengan menggunakan beg pasir yang diberikan oleh pihak berkuasa tempatan serta menerima bantuan makanan dan minuman bagi bekalan kecemasan.

Taufan Sandy yang mengancam selatan AS, memaksa beratus ribu penduduk berpindah ke kawasan lebih tinggi.

 blackout di NY

 pokok tumbang di Cooper Street di East Hampton

 air membanjiri Ground Zero construction site di NYC

 banjir di  East 14th Street, Manhattan

 kawasan kediaman yang terjejas

air memasuki stesen keretapi di Hoboken PATH

Laman web perkhidmatan ramalan menunjukkan angin berkelajuan 120 kilometer sejam bakal melanda beberapa bandar di timur AS hari ini dengan purata ombak setinggi 3.4 meter. 

Taufan Sandy mungkin akan menjadi ribut yang terbesar di negara ini jika berlaku dengan keadaan tiupan angin kencang dan banjir yang dahsyat, kata seorang pakar taufan.

Taufan itu juga akan memberi kesan besar terutama kepada bandar-bandar utama negara ini termasuk di Boston, New York, Washington, Baltimore dan Philadelphia, yang mempunyai penduduk padat.

“Jika berlaku, taufan Sandy menjejaskan banyak kawasan dan mencipta sejarah tersendiri,’’ kata pakar taufan, Jeff Masters yang menulis menerusi blog miliknya.


taufan sandy dari satelit...subhanallah1 comment:

Hafizul said...

emm dasyat la..takut melihatnya...

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...