Assalamualaikum dan salam sejahtera
Suasana Aidilfitri makin terasa...Lagu-lagu raya juga makin banyak kedengaran di radio. Antara juadah yang popular di hari raya ialah ketupat. Di Utara dan Pantai Timur, ketupat palas memang cukup popular.
Saya pernah beberapa kali menolong ibu saya membuat ketupat palas. Tapi hasilnya OK la...hehehe
Pernahkah anda membuat ketupat palas?
Foto-foto di bawah mungkin boleh membantu anda untuk menghasilkan ketupat palas.
Selamat mencuba
Okkayla tanpa membuang masa ini adalah resepi turun temurun dari tokmek.
1 kilo beras pulut (perlu direndam sekurang-kurangnya 3 jam). Petua dari tokmek kalu pulut sekilo maka kelapanya 1 biji. Senang sungguh nisbah ini.
1 biji kelapa yg dibuat 2 gelas santan pekat. Kalau boleh perahan pertama adalah santan yg diperah tanpa air tapi kena perah pakai kain yg bersih.
Sedikit gula dlm 2-3 sudu makan gula
Satu sudu teh garam
Inti ketupat (serunding ikan, daging atau ayam). Ini adalah pilihan, kalu tak nak buh pong okkay tapi dah jadi trend skrg ini ketupat ada inti.
Cara buatnya.
- Rebus atau kukuslah ketupat tu selama 30-40 minit.
sarung ketupat
Serunding ikan utk inti
Santan pekat
Pulut yg telah direndam untuk dikukus kali pertama
Proses meng arong atau menggaul ngan santan pekat, garam dan sedikit gula
Ni pulut yg sudah siap dikukus kali ke 2 dan sudah ready utk proses membungkus
Step bungkus ketupat ni kena ada skil kalu dak tak menjadi.. jadi la ketupat ubi yg tak buncit itew...masukkan inti dulu yer sblm dibalut abis
Ini la skirt ketupat. kalu nak mkn tarik je skrit tu ke kanan pasti berjaya utk dimkan, tak yah nak potong-potong lagi dah
Contoh yg dah siap. Selalu rupanya tak cantik , bucunya tak sama melengkung.
Ni belum dipotong tangkainya lagi. Dah siapkan sume baru potong lebihan tangkainya itu.
Sedia utk dikukus. Ini la ketupat yg berjaya dihasilkan...
cara buat ketupat palas, resipi ketupat daun palas, cara membuat ketupat daun palas, ketupat pulut, ketupat nasi himpit, rendang ketupat, ketupat nasi, juadah hari raya, ketupat hangit, seronding |