Thursday, November 22, 2012

Mengapa Albert Einstein Menjulurkan Lidahnya?

Mungkin anda sering melihat gambar Albert Einstein yang satu ini. Einstein menjulurkan lidah yang mudah kita temui di cover majalah, poster dan kaos. Gambar tersebut diambil oleh jurugambar (Arthur Sasse) pada Mac 14, 1951 di Princeton pada acara ulang tahun ke 72. Gambar yang lengkap (asalnya) adalah Einstein sedang duduk di kerusi belakang kereta bersama Dr Fank Aydelotte dan isterinya.


                                                    Mengapa Einstein menjulurkan lidah?

Yah, inilah soalan banyak orang mengenai gambar tersebut. Sebahagian orang menganggap bahawa agar genius, maka kita harus mengeluarkan lidah dengan rambut yang aberserabut. Hm ... hanya mitos ..

Sebenarnya pada masa itu, Albert Einstein dan Aydelotte baru saja pulang dari acara anugerah Einstein. Walaupun Einstein sudah duduk di kerusi kereta, masih saja reporter dan jurugambar mengejar dia. Para wartawan berusaha menahan Einstein, dan Einstein berteriak: "Ini cukup. Ini cukup! ". 

Namun dasar wartawan, tetap saja mengajukan soalan dan para jurugambar terus mengambil gambarnya bersama kerabatnya. Ketika wartawan meminta kesediaan Einstein untuk mengabadikan gambar ulang tahun, akhirnya ia pun menjadi letih dan kesal, lalu ia menjulurkan lidahnya, dengan nada mengejek. Pada masa itu, Arthur Sasse sempat mengabadikan gambar Einstein tersebut.

1 comment:

aswadz said...

oooo... gitu rupa nyer.

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...