Sunday, May 31, 2015

Negara- Negara Terkaya Di Asia 2015

Keluaran Dalam Negara Kasar atau KDNK per kapita adalah nilai pasaran semua barangan yang dikeluarkan oleh sesebuah negara dalam sesuatu tempoh masa.
Kadang-kadang, sebuah negara yang menjadi sangat kaya tetapi rakyatnya hidup dalam kemiskinan seperti yang berlaku di Afrika. Sebaliknya berlaku di Asia, kekayaan diberikan sama rata supaya rakyat dapat merasai kekayaan itu. Jadi, untuk menentukan negara-negara Asia yang paling kaya, KDNK dikira mengikut keadaan hidup rakyat di negara-negara terlibat.
Memetik sumber dari sebuah portal [Disini], di bawah adalah antara 9 negara terkaya di asia 2015.
9. BAHRAIN
2
Matawang : Bahraini Dinar
GDP per capita: RM125,000
Bahrain adalah sebuah pulau kecil di bahagian barat Teluk Parsi. Negara ini hanya sebesar 34 batu panjang dan 11 batu lebar. Ia mempunyai penduduk seramai 1.2 juta dan lebih 600,000 adalah bukan warganegara. Pendapatan negara ini datang daripada pelaburan yang besar di dalam perbankan, pelancongan dan minyak.
8. JAPAN.
2
Matawang: Japanese Yen
GDP per capita: RM133,000
Jepun telah digambarkan sebagai dunia yang berasingan. Tanah Matahari Terbit mempunyai ekonomi yang dinamakan ekonomi negara ketiga terbesar pada tahun 2012 dan yang keempat terbesar selepas Amerika Syarikat, China dan India, dari segi kuasa beli.
7. KUWAIT.
2
Matawang: Kuwaiti dinar
GDP per capita: RM143,000
Ekonomi Kuwait berasaskan petroleum dengan jumlah penduduk sebanyak 2.2 juta. Ia mempunyai rizab minyak kelima terbesar di dunia dan diklasifikasikan oleh Bank Dunia sebagai negara berpendapatan tinggi.
6. TAIWAN.
2
Matawang: New Taiwan dollar
GDP per capita: RM143,266
Pada separuh kedua abad ke-20, ekonomi Taiwan mengalami pertumbuhan pesat dan perindustrian, meletakkan negara ini ke dalam ekonomi perindustrian yang maju. Hari ini Taiwan berorientasikan eksport yang dinamik dengan secara beransur-ansur mengurangkan penglibatan kerajaan dalam pelaburan dan perdagangan asing.
5. BRUNEI
2
Matawang: Brunei dollar
GDP per capita: RM198,000
Brunei menduduki tempat kelima di dalam KDNK per kapita pada kuasa beli di dunia. Ia kebanyakannya dicapai kerana ia mempunyai 0% hutang awam. Brunei adalah negara kelima terkaya di dalam bidang petroleum dan gas asli, menurut Forbes. Ekonomi brunei adalah campuran keusahawanan asing dan domestik, peraturan kerajaan, langkah-langkah kebajikan, serta tradisi kampung.
4. HONG KONG
2
Matawang: Renminbi
GDP per capita: RM199,536
Hong Kong menjadi salah satu pusat antarabangsa yang paling penting selepas London dan New York City dan mata wang negara ini adalah lapan mata wang yang paling banyak diniagakan di peringkat antarabangsa.
3. MACAU
2
Matawang: Macanese pataca
GDP per capita: RM214,000
Di tempat ketiga adalah salah satu daripada 2 Kawasan Pentadbiran Khas Republik China, Macau. Ekonomi negara ini sebahagian besarnya datang daripada pelancongan.
2. SINGAPORE
2
Matawang: Singapore dolar
GDP per capita: RM230,000
Pembangunan pesat Singapura telah menjadikan negara ini kuat di dalam hal ehwal global kerana ia adalah salah satu ahli pengasas Pertubuhan Negara Negara Asia Tenggara (ASEAN). Singapura adalah sebuah negara yang mesra perniagaan berteknologi tinggi.
1. QATAR
2
Matawang: Singapore dolar
GDP per capita: RM353,000
Tempat pertama di dalam senarai adalah tidak lain tidak bukan adalah Qatar, negara paling kaya di dunia per kapita, dengan pendapatan yang tinggi, ekonomi maju disokong oleh rizab gas asli ketiga terbesar di dunia dan simpanan minyak yang melebihi 25 bilion tong. Pada suatu masa dahulu, ekonomi negara ini bergantung kepada perikanan dan mutiara yang kemudiannya berubah laluan selepas penemuan minyak yang mengubah ekonomi negara serta taraf hidup rakyat.
Sumber: HarianBlogger
- See more at: http://www.anasuffian.com/2015/05/senarai-negara-terkaya-di-asia-bagi.html?m=1#sthash.f1bKsOa8.dpuf

1 comment:

Razfira said...

owhh kuwait pon termasuk. x sangka

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...