Tuesday, February 26, 2013

Bersara 60 Tahun Relevan Ke??


Hai semua, saya juga tidak setuju dengan pencen 60 tahun ni, macam saudara Syed ni cakap:

KONGRES Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) tidak perlulah melalut mahukan kakitangan awam dinaikkan umur persaraan wajib daripada 58 tahun kepada 60 tahun. Pelbagai masalah akan timbul jika ia dilaksanakan juga.

Pertama, lambakan siswazah sedang mengganggur berjumlah ratusan ribu itu akan lebih parah lagi kerana terpaksa menunggu lebih lama untuk mendapatkan kerja.

Kedua, prestasi pekerja lanjut umur itu tidak akan sama dengan prestasi mereka yang muda dan segar segalanya.

Ketiga, kenapa kerajaan harus membazirkan membayar gaji maksimum apabila ditambah dua tahun lagi, sedangkan kita boleh ambil tenaga pekerja yang muda dengan gaji minimum dan lebih aktif itu?
Keempat, apabila seseorang itu berusia 60 tahun, kebanyakan kakitangan ini tidak begitu cekap dalam penggunaan pengendalian komputer dan sistem canggih lain di pejabat.

CUEPACS sepatutnya berjuang bagi kenaikan gaji untuk ahli-ahlinya, terutama sekali yang berpendapatan rendah dan bekerja pula di bandar-bandar besar, bukannya perjuangkan masalah orang hendak pencen.

SYED ABDULLAH

Ampangan, Seremban.


Pencen 60 tahun

Apa pandangan korang bersara 60 tahun ni??Sumber http://cuepacs.blogspot.com/2011/05/tidak-perlu-umur-bersara-60-tahun.html

1 comment:

Razfira said...

hahaa lawaklah kartun tu..

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...