Friday, October 18, 2013

Teguran & Aduan Pelaksanaan SPPBS


Berikut merupakan teguran seorang guru IT tentang masalah SPPBS yang sedang dilaksanakan:

Assalamualaikum,

SAYA ingin membuat aduan berkenaan dengan Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) yang di jalankan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.

Berikut adalah aduan saya:

1. Sistem SPPBS memaksa guru-guru menggunakan browser Internet Explorer versi 7-9 yang tidak lagi digunakan di kebanyakkan komputer zaman sekarang. Ia mengandungi banyak 'holes' dan masalah security pada browser yang berbahaya & vulnerable kepada pengguna sebab boleh di exploit untuk penyebaran virus dan malware ketika user online. Takkan beratus2 pegawai IT kat KPM tak boleh kenalpasti perkara basic seperti ini?

2. Microsoft sendiri tidak menggalakkan penggunaan browser tersebut sekarang. Bagaimana KPM boleh membuat sistem yang menggunakan teknologi lama dan tak compatible kepada hampir semua browser utama (yang lebih selamat) di seluruh dunia? Sistem tersebut TIDAK BOLEH digunakan di Chrome, Mozilla dan Safari yang mewakili hampir 80% pengguna komputer di seluruh dunia.

3. Kenapa semasa proses development sistem TIDAK mengambil kira perkara ini yang menyusahkan ramai user sistem tersebut? Adakah penggunaan Microsoft Server yang mahal kos tersebut berbaloi dengan kos sistem tersebut yang jauh lebih murah menggunakan open sources seperti Linux, Redhat dsb. Berapa banyak pembaziran oleh KPM membangunkan sistem yang berpuluh juta ini.

4. Ia juga menyebabkan beribu-ribu pengguna Mac (Apple) langsung tidak boleh menggunakan sistem ini kerana ia hanya boleh menggunakan Internet Explorer.

5. Selain itu, disebabkan bandwidth laman KPM yang terhad, sistem SPPBS yang dilaksanakan oleh KPM tersangat perlahan untuk di access oleh beratus ribu guru di seluruh Malaysia dalam tempoh yang sama. Ramai guru terpaksa bangun pukul 2-3 pagi semata-mata nak mengisi markah murid yang langsung tidak dapat di masuki pada sebelah siang. Ditambah dengan tarikh tutup yang ditetapkan oleh KPM kepada beratus ribu guru.

Saranan saya :

1. Penambahbaikan sistem dalam stage akan datang yang membolehkan sistem di access oleh semua browser (compatibility). Semua orang yang develop sistem benci dan mengelakkan menggunakan Internet Explorer (versi 10 dan ke bawah) yang developer tahu kelemahannya yang ketara. Tetapi kerajaan menggunakan juga sistem ini. Semua orang gelakkan sistem ketinggalan zaman yang masih menggunakan Internet Explorer pada tahun 2013.

2. Bandwidth server untuk access ke dalam sistem perlu di tambah. Fikirkan berpuluh ribu guru seluruh Malaysia access pada masa yang sama terpaksa membuang masa terlalu lama memasukkan data, tidur lewat malam, bangun awal pagi semata-mata kelemahan sistem ini. Kemudian mengajar pada waktu siang pula. Pernah orang KPM mengambil kira perkara ini?

Harap dapat membuat penambahbaikan secepat mungkin untuk kebaikan semua. Idea KPM dalam SPPBS ini amat dipuji dan sepatutnya perkara begini tidak berlaku sebab skala penggunakan sistem yang meliputi beratus ribu pengguna.

Ia hanya menyebabkan matlamat utama penggunaan sistem ini sukar di capai dan ia hanya menyusahkan guru-guru yang semakin terbeban. Bukan terbeban memasukkan data tetapi terbeban menunggu sistem loading dan tak compatible yang memakan masa terlalu lama untuk di access.


Wassalam

Guru IT. (Sumber : Sinar Harian)




Berikut merupakan komen2 dari pelbagai orang guru dan ibu bapa yang mentang keras tentang pelaksanaan SPPBS yang saya ambil dari FB :

dah acap kali tegur..dah kerap kali buat aduan...dah trlalu bnyk keluh kesah tp buat2 tak kisah..... siapa la cikgu2 ni nk tegur atw bg saranan owang2 atas tu. kita ni ibarat melukut di tepian gantang je... merungut pn tp keje tetap jalan walau dlm keterpaksaan ngan keje tk brkesudahan, ngan tk ckup tido.. redha aje laaa walau tk ikhlas

hari ni dr pg td nk msk markah pbs.. baru blh masuk x samapi 10 org, sistem cm siput.. igt ckgu2 xde keje kot d skolah.. duk on9 sistem ni je..hari ni dr pg td nk msk markah pbs.. baru blh masuk x samapi 10 org, sistem cm siput.. igt ckgu2 xde keje kot d skolah.. duk on9 sistem ni je..

memang betul tuh... sppbs perlu dihentikan... menyusahkan dan tidak mencapai objektif... KPI tidak tercapai...

terbaik...aduan dan saranan yg sangat jelas dan terperinci...harap artikel ni mendapat perhatian serious dari pihak KPM! bukan mengambil sebagai suara bangkangan guru2 sahaja...!

Cukup2lh tu nak mendera guru.....
budak2pun jadi mangsa....ibubapa pun tak tau pencapaian sebenar anak mereka...sistem yg main klik2 ajer....sahihkah band yg diterima...tamadun China sejak purbakalapun mrngamalkan sistem peperiksaan...genius juga...srkarg ni dah tak ada peperiksaan ...hari2 murid hari raya.....!!!

Ni baru cikgu IT .... terbaekk laa
Ps. Mohon terasa ya pegawai2 sekalian....

SPPBS ni membebankan....np la hapuskan sistm peperiksaan...cian cikgu2 ...budak2 lg kecian bnyk sgt kje sek

btl 2..sy cuba key in dr jam 4pg hingga 5 pg...hanya dapat key in 4 evidens je...

adakah mereka faham kesusahan seorang guru.......

sedang masuk sistem..dari kul 4.30 pagi ..utk kemaskini ...tggu dia punya putar2 tuuu macam nunggu buah yg tak gugur.....keupayaan murid kadang2 tidak valid dgn prestasi yg di key in

Saya sangat bersetuju...


........Dan baaaannyakk lagi. Semuanya menentang keras SPPBS ini, kalau anda tak percaya boleh tanya dan cari dalam pakcik google ni. Selamat beramal.

(Sumber copy paste dari FB guru-guru dan ibu bapa)

1 comment:

Muhammad Khairuddin Lim said...

Salam blogger...kita exchange blog ye..Tq.

Santai Azim Aris

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...